Zelenskõi: Venemaa karistamise nimel töötavate partnerite ring laieneb

BNS
Copy
Kaader Kramatorskist.
Kaader Kramatorskist. Foto: SERGEY SHESTAK/Scanpix

Venemaa karistamise nimel töötavate partnerite ring laieneb, vahendas esmaspäeval Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi informatsiooni ukrainlaste uudistekanal Unian.

Zelenskõi sõnul oli tal esmaspäeval kolm rahvusvahelist vestlust, mille käigus arutati nii poliitilisi kui humanitaarküsimusi. Eelkõige toimus vestlus Austria kantsleri Karl Nehammeri ja Iirimaa peaministri Leo Varadkariga.

«Tänasin Austriat liitumise eest rühmaga, mis valmistab ette Venemaa agressiooni eritribunali loomist. Tänasin ka Iirimaa peaministrit liitumise eest selle rühmaga. Partnerite ring, kes on valmis tegema koostööd Venemaa karistamise nimel agressiooni eest, pidevalt laieneb ja nii muutub karistusväljavaade üha realistlikumaks,» rõhutas Zelenskõi.

President märkis, et agressioonist põhjustatud kuritegudes süüdlaste kohtu ette toomisest ei piisa.

«Samuti on vaja karistada – täiesti õiglaselt ja seaduslikult – algse kuriteo enda eest, millest said alguse kõik teised selle sõja kuriteod. Seda võimaldab eritribunal. Iga päevaga toome selle loomise lähemale. Esmaspäeval arutati seda küsimust ja meie koostööd Rahvusvahelise Kriminaalkohtuga ka Londonis korraldatud Euroopa justiitsministrite konverentsil. Pöördusin konverentsil osalejate poole ja kutsusin neid üles toetama kõiki rahvusvaheliste jõupingutuste elemente, et agressorit karistataks,» rääkis riigipea.

Zelenskõi lisas, et arutas Austria ja Iirimaa liidritega ka Ukraina sõjaväelaste ravi- ja rehabilitatsioonivõimalusi.

«On väga oluline, et nii Austria kantsler ja ka Iiri peaminister arutasid võimalusi ravida ja rehabiliteerida meie inimesi, kes on saanud Vene relvade läbi haavata,» sõnas president.

Zelenskõi teatas ühtlasi ka vestlusest Hollandi peaministri Mark Ruttega.

«Oma vestluses keskendusime kaitseküsimustele ja üsna praktilistele sammudele, mis aitavad realiseerida meie rahuvalemit,» ütles president.

Zelenskõi sõnul teavitas ta Ruttet olukorrast eesliinil ning Ukraina peamistest vajadustest ja võimalustest.

Ka Euroopa Liidu välisasjade nõukogul arutati esmaspäeval Venemaa vastutusele võtmist Ukrainas toime pandud sõjakuritegude eest.

«Rahvusvahelise üldsuse moraalne kohustus on Venemaa juhid vastutusele võtta,» ütles välisminister Urmas Reinsalu, kes tervitas Rahvusvahelise Kriminaalkohtu läinudnädalast otsust väljastada määrus Venemaa presidendi Vladimir Putini ja Maria Lvova-Belova vahistamiseks.

Reinsalu sõnul on lisaks kohtu tööle vaja kiiresti kujundada EL-i ühine seisukoht, et teha edusamme ka ÜRO mandaadiga rahvusvahelise tribunali loomisel ja vältida Venemaa karistamatust.

Samuti kutsus Reinsalu kiiresti edasi liikuma 11. sanktsioonipaketiga Venemaale ja rõhutas, et uute sanktsioonide kehtestamise kõrval on sama oluline kindlustada, et Venemaal ei ole võimalik praegustest sanktsioonidest mööda hiilida.

«Lisaks täiendavatele sanktsioonidele peame kiiresti langetama naftale seatud hinnalage, sest teenitud kasumiga finantseerib Venemaa sõda Ukrainas,» ütles Reinsalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles