Elmar Vaherit on ka varem skandaalid saatnud

Kerttu Kirjanen
, ajakirjanik
Copy
Elmar Vaher
Elmar Vaher Foto: Tairo Lutter

Kaitsepolitsei ametnikud esitasid täna hommikul kelmuse kahtlustuse maksu- ja tolliameti tolliosakonna juhile Eerik Heldnale ning kelmusele kaasaaitamise kahtlustuse politsei- ja piirivalveameti (PPA) peadirektorile Elmar Vaherile. Vaher on ka varem skandaalidesse sattunud.

2016. aastal ostis PPA juht Elmar Vaher asutuse kaardiga kõrvaklapid ja matkasaapad. Täpsemalt ostis toonane politsei peadirektor Tallinna lennujaamast 299 eurot maksvad kõrvaklapid ning 139 eurot maksvad matkasaapad. Viimased ostis ta väidetavalt vormi juurde, kuigi hiljem selgus, et vormielemente ostetakse vaid läbi riigihangete.

2019. aastal tegi toonane rahandusminister Martin Helme (EKRE) Elmar Vaherile ettepaneku omal soovil tagasi astuda. Kohtumisel, mis kestis mõne minuti, andis Helme Vaherile kaks paberit: Vaheri nimel valmis kirjutatud lahkumisavaldus, millele viimane alla ei kirjutanud ning siseministri käskkiri Vaheri teenistusest vabastamiseks. Vaher jätkas tööd politsei- ja piirivalveameti peadirektorina.

Kolm aastat hiljem, 2021. aastal tegi riigikogu Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) fraktsioon valitsusele ettepaneku Vaher ametist vabastada. EKRE põhjendas soovi sellega, et nende hinnangul oli Vaher valetamisega vahele jäänud.

Mis juhtus? 2021. aprillis toimus politseioperatsioon meeleavaldajate vastu riigikogu ees ja Vabaduse väljakul kutsus EKRE fraktsioon Elmar Vaheri jõudemonstratsiooni kohta selgitusi andma. 21. aprillil riigikogus toimunud kohtumisel EKRE fraktsiooni liikmete ja Vaheri vahel kinnitas viimane, et politsei lähtus oma tegevuse planeerimisel kaitsepolitsei ohuhinnangust, mille kohaselt olid meeleavaldused ohuks põhiseaduslikule korrale.

Kaitsepolitsei võimaldas mitmel EKRE fraktsiooni liikmel konfidentsiaalsusmärkega memoga tutvuda ning selgus, et dokumendis puuduvad viited sellele, nagu oleksid meeleavaldused kujutanud võimalikku ohtu põhiseaduslikule korrale, märkis EKRE fraktsioon. Vaher jäi endale kindlaks ning sõnas, et ta ei ole valetanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles