ERISAADE ⟩ Läänemets: ma ei teadnud, et Vaheri tegevust uurib kaitsepolitsei (13)

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy

Siseminister Lauri Läänemetsa (SDE) sõnul ei olnud ta teadlik, et politsei- ja piirivalveameti (PPA) peadirektori Elmar Vaheri tegevust uurib kaitsepolitsei. Minister peab vajalikuks vaadata läbi viimase viie aasta personalitoimingud.

Mis politseis toimub ja kui suur ehmatus oli teile politseijuhile esitatud kahtlustus?

Mulle on see sama suur ehmatus, kui ka kõigile teistele, kes sellest teada said. Ma kinnitan, et esitatud on siiski kahtlustus, süüdistust veel esitatud ei ole ja uurimistoimingud alles kestavad. Mis täpselt oli ja kuidas oli, seda mina siseministrina öelda ei oska, see info on prokuratuuril. Ma loodan, et nad on väga veendunud selles, mida nad teevad, sest see on päris tõsine süüdistus politseijuhile.

Kahtlustuse sisu seisneb siis selles, et Eerik Heldnal nappis staaži politseipensioniks ja selle võltsis talle Elmar Vaher?

Sisu seisneb fiktiivselt tööle vormistamises, et inimesel tekiks staaž ja lõpuks õigus pensionile. Tegemist on kuluga riigile, kuna see pension poleks tööga välja teenitud.

Millal teie sellest teada saite?

Võib-olla see isegi ei ole tähtis, millal siseminister teada sai, aga loomulikult teavitatakse nii oluliste isikute puhul nii siseministrit kui ka peaministrit, sest ka meil tuleb selle juhtumiga seoses teha oma otsused. 

Mina algatasin teenistusliku järelevalve politsei- ja piirivaleameti tegevuse üle ehk me vaatame kõiki viimase viie aasta personalitoiminguid – mis puudutab just pensionide ja selliste töölevõtmiste ja lähetamiste küsimusi – veendumaks, et rohkem selliseid juhtumeid ei esine.

Teine otsus, mida mina pidin tegema, oli politseijuhi ametist kõrvaldamine, kuni uurimistoimingud käivad. Peadirektori kohusetäitjaks määrasin Egert Belitševi, kes ju tegelikult natuke rohkem kui kuu aja pärast peaks niikuinii alustama peadirektori ametis.

Nii et seda, et kaitsepolitsei Elmar Vaheri tegevust uuris, te ei teadnud?

See ei olegi poliitikute asi teada, milliseid uurimistoiminguid teeb prokuratuur või kaitsepolitsei. Seaduse järgi on see ametiülesanne neile pandud ja seda tehakse sõltumata sellest, kes on valitsuses või kes on minister. Alles siis, kui uurimiste tulemust hakatakse ellu viima, teavitatakse ka ministrit.

Kahtlustus pole küll süüdimõistev otsus, kuid ometi mõjub see halvasti kogu ametkonnale.

See ei mõju halvasti mitte ainult politsei- ja piirivalveameti töötajatele, vaid kõigil Eesti inimestel tekib palju küsimusi. Aga need küsimused saavad vastuse alles siis, kui selgub, kas esitatakse süüdistus või mitte. Lõpuks teeb otsuse kohus, nii et seni me lõplikku tõde ei tea.

Ma isiklikult kõigi PPA töötajatega ei suhtle, aga loomulikult me teavitame kõiki sellest, mida me teeme ja kuidas me teeme. Kuna Egert Belišev pidi niikuinii hakkama seda ametkonda juhtima ja teeb seda nüüd pisut varem, siis annab see töörahu ja kindlustunde, et asjad lähevad nii, nagu nad minema peavad ja mingeid tõrkeid politseitöös ei toimu.

Te algatasite järelevalve personalitoimingute õiguspärasuse kohta. Miks te ei pidanud vajalikuks algatada järelevalvet teiste tegevuste üle?

Selleks ei ole antud juhtumiga seoses põhjust, kuna meil pole mingit informatsiooni, et seal oleks midagi veel. PPA osas on olemas kord ja süsteem, kuidas nende tegevuse üle järelevalvet peetakse – seda teeb nii riigikogu erikomisjon, seda teeb siseministeerium, ja nagu näha, teeb ka kaitsepolitseiamet. Nii et kui seal peaks tõesti olema midagi sellist, mis viib süüdistuse esitamise ja kohtuotsuseni, siis näitab see, et järelvalve toimib.

Elmar Vaher praegu enam tööl ei ole – nii et oma kabinetti ta ei pääse?

Seda ma ei oska öelda, kas ta oma kabinetti pääseb, kuna tegemist ei ole sellise kinnipidamisega, kus inimene oleks vaja töölt kõrvaldada, vaid tehakse tavalisi toiminguid, mida uurimise tarvis läbi viiakse.

Teatud toimingute juures peab isik ise kohapeal olema, see võtab aega ning see on ka põhjus, miks ta hetkel avalikkuse ees ei ole. Kui need toimingud on tehtud, siis minu arusaamade järgi saab Elmar Vaher jätkata oma tavapärast elu.

Kas te olete pärast kahtlustuse esitamist Elmar Vaheriga kohtunud?

Ma teen seda veel tänase päeva jooksul esimesel võimalusel. Pärast menetlustoimingute lõpetamist on ka minul võimalik temaga vestelda. Teavitan teda oma otsustest ja kuulan kindlasti ka seda, mida tema ütleb, aga ega meil seal midagi rohkem kokku leppida pole.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles