Zelenskõi lubas venelastele rünnakute eest kohast vastust

BNS
Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi Harkivi oblastis sõduritega kohtumas.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi Harkivi oblastis sõduritega kohtumas. Foto: Pool /Ukrainian Presidentia/Scanpix

Kõik Venemaa rünnakud saavad sõjalise, poliitilise ja juriidilise vastuse, teatas kolmapäeval Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi oma igaõhtuses videosõnumis, mida vahendas ukrainlaste uudistekanal Unian.

«Kindlasti vastame okupandile iga meie linnadele suunatud rünnaku korral. Tänased Venemaa õhulöögid Zaporižžjale ja öine rünnak Kiievi oblastile. Kõik need Venemaa rünnakud saavad nii sõjalise, poliitilise ja juriidilise vastuse. Venemaa on seda sõda kaotamas,» rõhutas Zelenskõi.

Zelenskõi rääkis samuti oma töövisiidist Harkivi ja Donetski oblastitesse. Riigipea märkis, et alustas oma tööreisi Bahmuti piirkonnast ehk rindejoonelt.

«Mul oli au toetada meie sõdureid, kes kaitsevad riiki kõige karmimates rindetingimustes. Andsin üle riiklikud autasud, tänasin meie sõdureid nende julguse ja vastupidavuse eest. Ukraina eest, mida me just tänu sellistele kangelastele suudame kaitsta. Tänu kõigile, kes võitlevad Venemaa kurjuse vastu,» ütles Zelenskõi.

Zelenskõi külastas kolmapäeval sõjaväe positsioone riigi idaosas rindelinna Bahmuti lähistel, kus on käinud Venemaa täiemahulise sissetungi järel kõige pikemat aega verised lahingud. Presidendikantselei avaldatud videol võis näha riigipead laohoones sõjaväelastega kohtumas ja neid tunnustamas.

Zelenskõi sõnul on valus vaadata Donbassi linnu, kuhu Venemaa on toonud kohutavaid kannatusi ja endast järgi jätnud vaid varemeid.

«Peaaegu pidev, igatunnine õhurünnaku sireen Kramatorskis, pidev mürskude oht ja pidev oht elule. See on siia tulnud Vene kurjus. On ilmne, et terroririiki ei saa peatada miski muu peale ühe asja ehk meie võidu. Ja me tagame selle,» kinnitas president.

Zelenskõi toonitas, et tehakse kõik Ukraina maale normaalse elu tagasitoomise nimel.

Vene ja Ukraina väed peavad Bahmuti pärast ägedaid lahinguid, ehkki analüütikute hinnangul ei ole linnal olulist strateegilist väärtust. Kiiev peab võitlust linna pärast tähtsaks, et pidada Vene väed kinni kogu idarindel. Enne sõda elas Bahmutis umbes 80 000 inimest.

President tõi samuti välja, kui oluline on ühtlasi, et ka Harkiv püsiks kindlalt.

«Linn elab, linn võitleb, Harkiv annab jõudu kogu meie idale,» sõnas Zelenskõi.

Riigipea lisas, et oblasti esindajad teavitasid mõningatest küsimustest, mis tuleks valitsusel lahendada, et tagada kõigi Harkivi oblastis töötavate inimeste stabiilne sotsiaalkindlustus.

«Arutasime taastamise, demineerimise ja humanitaarküsimusi, mille seas energiavõrkude parandamist. Kõik, mis on valitsuse pädevuses, tehakse selleks kõigi olemasolevate vahenditega,» lubas Zelenskõi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles