Ekspert: tervishoiul jääb 100 miljonit puudu, tuleks teha suhkrumaks ja võtta veel kelleltki raha ära (15)

Kadri Tammepuu
, ajakirjanik
Copy
Otsustajad räägivad järjest enam investeeringutest tervisesse, mitte ravikuludest.
Otsustajad räägivad järjest enam investeeringutest tervisesse, mitte ravikuludest. Foto: Shutterstock

Kui samas vaimus jätkata, ähvardab tervisekassa järgmisel aastal 100 miljoni euroga miinusesse jääda. Seepärast on uue valitsuse kokkupaneku kõneluste üks tõsistest küsimustest, kust leida tervishoiule lisaraha. Mõned variandid pakub välja Maailmapanga eestlasest tervishoiunõunik Toomas Palu.

Rahanappus meditsiinis pole midagi Eestile ainuomast. «See algab juba arstide antavast Hippokratese vandest – teha patsiendi jaoks kõik, mis võimalik, aga majanduslikult ei ole kunagi kõik võimalik,» sõnastab igipõlise dilemma pikaaegne Maailmapanga tervishoiunõunik Toomas Palu, kes sai esimese kõrghariduse Tartu Ülikooli arstiteaduskonnast.

Kõrgema elatustasemega käib paratamatult kaasas see, et inimeste ootused tervishoiule kasvavad. Lisaks toob teaduse areng pidevalt uusi ravivõimalusi, mis on tihti eelmistest kallimad. «Mida arenenum riik, seda olulisem roll on seal tervetel inimestel,» rõhutab erinevates maailmajagudes tervishoidu arendanud nõunik ja lisab, et seetõttu räägivad otsustajad järjest enam investeeringutest tervisesse, mitte ravikuludest.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles