Net Groupi arendatud uudsed digilahendused annavad puuetega inimestele parema ligipääsetavuse

Copy
Foto: PR Concept

Ligipääsetavus on oluline inimõigus, mida ei ole aga kahjuks igal pool ja kõigile võimaldatud. Maailma Terviseorganisatsiooni viimaste aruannete kohaselt on rohkem kui 1,3 miljardil inimesel üle maailma mingis vormis puue, mille tõttu ei suuda juba täna meist viiendik osaleda täielikult ühiskonnas või majanduses. Appi tõttavad innovaatilised tarkvarafirmad, teiste seas peamiselt Euroopas uudseid digilahendusi pakkuv Net Group.

Pidades silmas puuetega inimeste ees seisvate väljakutsete ületamise tähtsust, korraldas Microsoft 22. märtsil veebipõhise ürituse nimega „Ligipääsetavuse foorumi innovatsioon“ („Innovation for Accessibility Forum“). Ürituse eesmärk oli tuua kokku Eesti, Läti ja Leedu valitsuste ning avaliku ja ärisektori esindajad ning arutada algatusi ligipääsetavate digilahenduste loomiseks, tagades samal ajal kooskõla Euroopa ligipääsetavuse aktiga, mis hakkab kehtima aastal 2025. See tähendab, et ettevõtted saavad Euroopa turule tarnida ainult selliseid tooteid ja teenuseid, mis vastavad direktiivi ligipääsetavusnõuetele.

Üks sellel üritusel osalenud partneritest oli Eesti tarkvaraarendusettevõte Net Group, mis on tegutsenud juba üle 25 aasta. Net Group pakub kasumlikke ja skaleeritavaid digilahendusi kogu EMEA piirkonnas. Ligipääsetavuse kontekstis keskendub Net Group kõnetöötlusele ja kõnesünteesile. Näiteks töötasid nad Eesti Rahvusraamatukogu jaoks välja lugemisrakenduse, mis võimaldab nägemispuudega inimestel raamatuid nautida.

Keerulisem lahendus tehti Net Groupi poolt Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi tellimusel Eesti tehisintellekti projekti Bürokratt, mille UNESCO kandis maailma 100 parima projekti hulka, tarbeks, et riigiga suhtlemist lihtsustada. Tegemist on virtuaalse assistendi lahendusega, mida on juba edukalt rakendatud nutika süsteemina, mis suudab käsitleda nii mitmesuguseid taotlusi kui ka tehnilisi ja poliitikaga seotud küsimusi. See on suurepärane näide avaliku ja erasektori koostööst. Idee oli muuta elu kodanike jaoks lihtsamaks ja luua üks kanal, mille kaudu nad saavad riigiga ühendust ja lahendada küsimusi kiiresti. Bürokrati lahenduse kasutamine säästab tundide pikkusest järjekorras või avaliku teenusepakkuja e-kirja vastuse laekumise ootamisest. Tulevikus on kavas rakendada võimalusi, et transkribeerida kõne tekstiks ja sünteesida tekst kõneks ning võtta kasutusele ka viipekeel, et muuta süsteem kõigile kättesaadavamaks.

Siim Lepisk
Siim Lepisk Foto: PR Concept

Lisaks sellele tegeleb Net Group ka veelgi keerulisemate ja spetsiifilisemate nišivaldkondadega, nagu meditsiinilise teksti töötlemine. „Meie süsteem suudab kategoriseerida meditsiinilisi teemasid väga meditsiinile vajaliku spetsiifilisusega ja masinloetaval viisil ning neid andmeid saavad arvutid edasi kasutada tervise parandamise ettepanekute tegemiseks,“ sõnas Siim Lepisk, Net Groupi innovatsioonijuht.

Tehisintellekti puhul on kaks vaatenurka: esimene on lahendus, mis on kasutajale kättesaadav, ja teine asjaolu, et see oleks masinloetav, ja mitte ainult teksti jaoks, vaid ka sildiga kategoriseeritud teksti jaoks nii, et masin saaks selle põhjal teha konkreetseid järeldusi ja isiklikke soovitusi. Süsteemid peavad olema planeeritud ja üles ehitatud nii, et nad suudavad teksti ära tunda ja mõtestada, nii et nad on võimelised andmebaasides olevat teavet õigesti kategoriseerima. „Need andmebaasid on kõige väärtuslikumad, kui tahame, et andmeid töödeldakse kindlalt ja välditakse olukorda, kus kasutajatele esitatakse vale vastus,“ lisas Lepisk.

Foto: PR Concept

Net Group on pühendunud innovatsioonile ja ligipääsetavusele, eriti valitsus- ja telekommunikatsioonisektoris. Lepisk rõhutas ka andmete ja süsteemide masinloetavaks struktureerimise tähtsust, et ületada keelebarjäärid ja pakkuda globaalselt skaleeritavaid lahendusi. „Selleks et saavutada meie eesmärk ning pakkuda skaleeritavaid lahendusi piiriüleselt, vajame kohalike omavalitsuste ja Microsofti teenuste toetust,“ ütles ta. Net Group püüab pakkuda kõigile kättesaadavaid kasumlikke ja skaleeritavaid digilahendusi, olles oma innovaatiliste toodete ja ligipääsetavusele pühendumise kaudu valdkonna esirinnas.

Copy
Tagasi üles