Liitlaste eelpaigutatud üksust asub juhtima brigaadikindral Harris

Postimees
Copy
Giles Harris.
Giles Harris. Foto: NATO

Ühendkuningriigi poolt juhitavat NATO eelpaigutatud üksust asub juhtima äsja Eestisse naasnud brigaadikindral Giles Harris.

Brigaadikindral Harrist seob Eestiga pikk ajalugu. Harris teenis koos Eesti 1. jalaväebrigaadi üksustega 2009. aastal Afganistanis Helmandi provintsis ja oli esimene Eestisse lähetatud NATO eelpaigutatud üksuste ülem aastatel 2017-2019.

Kindral Harrise juhtimisel alustati edukalt liitlaste lahingugrupi, kuhu panustavad ka Prantsusmaa ja Taani, integreerimist 1. jalaväebrigaadi koosseisu ja Eesti kaitseplaanidesse, vahendati pressiteates.

2023. aasta jaanuaris oluliste saavutuste ning tugeva erialase kompetentsi eest kindrali auastmesse ülendatud Harris võttis täna üle Suurbritannia relvajõudude Eesti operatsiooni (operatsioon Cabrit) juhtimise, et viia liitlaste roll Eesti riigikaitses uuele tasemele.

«Mul on au olla tagasi Eestis juhtimas järgneva kahe aasta jooksul liitlaste eelpaigutatud üksust. Mulle ja mu perele meeldib Eestis elada ja me oleme siia naasmisega äärmiselt rahul,» ütles kindral Giles Harris.

«Eesti ja kogu regiooni julgeoleku tagamise vajadus on täna olulisem kui kunagi varem, mistõttu on meie kaitsevõime kasvatamine ja hoidmine kriitilise tähtsusega. Olles juhtinud Eestisse läkitatud liitlaste eelpaigutatud üksuste esimesi rotatsioone olen täna ootusärev ja valmis jätkama juba tuttavate inimeste, sõprade ja liitlaste, keskel meie ülesande täitmisega.»

«Kindral Giles Harrise naasmine Eestisse NATO eelpaigutatud vägede ülemana on vägagi tervitatav, sest tema kogemuste pagas ja teadmised Eesti keskkonnast toetavad tugevalt liitlaste vägede integreerimist Eesti kaitseplaani ja seeläbi Eesti kaitsevõime täiendamist,» ütles kaitseväe juhataja kindral Martin Herem.

«Ühendkuningriigi panus Eesti riigikaitsesse eelpaigutatud üksuste juhtriigina on olnud märgatav ja lähiaastatel kasvab nende roll tänu terve brigaadi Eesti kaitsele määramise kaudu veelgi.»

Kindral Harris ja tema perekond naasid Eestisse kaheaastaseks rotatsiooniks, et toetada Eesti ja regiooni julgeoleku tugevdamist praeguses ebastabiilses julgeolekukeskkonnas.

Kindral Harrist on tunnustatud Ühendkuningriigi silmapaistva teenistuse risti (Distinguished Service Order, DSO), Briti impeeriumi ordu ohvitseri (Order of British Empire, OBE) tiitli ning Eesti kotkaristi teenetemärgi III klassiga.

Liitlaste lahingugrupis Eestis teenib hetkel rohkem kui 1 000 kaitseväelast Prantsusmaalt ja Suurbritanniast. Eelpaigutatud vägede staabis teenivad lisaks ka Taani ja Islandi teenistujad.

Viimase kuue aasta jooksul on Eestis teeninud rohkem kui 12 000 kaitseväelast ja tsiviilspetsialisti Suurbritanniast, Prantsusmaalt, Taanist, Belgiast ja Islandilt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles