Iisrael ründas Hamasi sihtmärke Gaza sektoris

Copy
Kaader Iisraeli õhulöökidest Gaza sektoris.
Kaader Iisraeli õhulöökidest Gaza sektoris. Foto: Fatima Shbair/Scanpix

Iisrael ründas neljapäeva hilisõhtul palestiinlaste islamiliikumise Hamasi sihtmärke Gaza sektoris vastuseks piiriülesele raketitulistamistele Liibanonist, milles süüdistas Palestiina relvarühmitusi.

Uudisteagentuuri AFP ajakirjanikud kuulsid õhtul mitut Gazast kostvat tugevat plahvatust, kui Iisraeli armee teatas, et korraldab seal õhurünnakuid vastuseks raketitulistamisele.

Iisraeli armee täpsustas, et tabas kaht Hamasi salakaubaveotunnelit ja kahte relvatootmiskohta vastuseks Hamasi viimaste päevade julgeolekurikkumistele.

Hamas tegi omakorda avalduse, milles väitis, et Iisrael on «selle värske agressiooni ja selle tagajärgede eest vastutav». Ühtlasi kutsus Hamas kõiki Palestiina rühmitusi okupatsiooni vastu ühinema.

Iisrael süüdistas varem päeval Palestiina relvarühmitusi Liibanonist rakettide tulistamises veidi enam kui päev pärast veriseid kokkupõrkeid Iisraeli politsei ja palestiinlaste vahel.

Iisraeli armee teatas, et on «tuvastanud 34 raketti, mis tulistati Liibanoni territooriumilt Iisraeli territooriumile».

Tegemist on suurima eskalatsiooniga piiril pärast seda, kui Iisrael ja äärmusrühmitus Hizbollah pidasid 2006. aastal 34-päevast sõda.

«Iisraeli õhutõrje püüdis kinni 25 raketti. Viis raketti maandus Iisraeli territooriumil,» lisati armee avalduses pärast rünnakut, mida ükski rühmitus pole koheselt omaks ei võtnud.

Iisraeli armee pressiesindaja kolonel Richard Hecht ütles, et rakettide tulistamise aga on Palestiina rühmitused.

«Me teame kindlalt, et see on Palestiina tuli,» ütles kõneisik ajakirjanikele.

«See võib olla Hamas ja võib olla Islamidžihaad. Me üritame ikka veel selgusele jõuda, kuid see ei olnud Hizbollah. Eeldame, et Hizbollah teadis sellest ja Liibanonil lasub ka teatud vastutus. Samuti uurime, kas Iraan oli tulistamisega seotud,» jätkas kolonel.

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu tõotas varsti pärast seda, et tema riigi vaenlased maksavad Liibanonist tehtud raketirünnaku eest.

«Me anname löögi oma vaenlastele ja nemad maksavad hinna iga agressiooniakti eest,» lubas Netanyahu peaministri ametkonna avaldatud lühikeses videopöördumises.

Liibanoni peaminister Najib Mikati kinnitas, et riik mõistab hukka Iisraeli suunas rakettide tulistamise ja igasuguse eskaleerumise oma territooriumilt.

«Liibanon on vastu oma territooriumi kasutamisele olukorda destabiliseerivate operatsioonide läbiviimiseks,» teatas Mikati ametlikus avalduses pärast seda, kui Iisrael ähvardas maksta kätte Palestiina rühmitustele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles