CNN: Wagner on toimetanud relvi Sudaani relvarühmitusele RSF

Copy
Lahingusuits Hartumi kohal.
Lahingusuits Hartumi kohal. Foto: Stringer/Scanpix

Sudaani ja piirkondlikud diplomaatilised allikad on öelnud telekanalile CNN, et Vene erasõjafirma Wagner on varustanud Sudaani poolsõjaväelist Kiirtoetusväge (RSF) rakettidega, et aidata seda võitluses Abdel Fattah al-Burhani juhitud riigi relvajõududega.

RSF lükkas telekanalile saadetud avalduses informatsiooni siiski tagasi ja kinnitas, et nad pole saanud abi Venemaalt või Liibüast.

CNN-i andmetel on Sudaani loodenaabri juures Liibüas täheldatud satelliidipiltide abil erakordselt aktiivset Wagneri vägede tegevust. Liibüa kindral Khalifa Haftar kontrollib maa-alasid, kus Wagneri tegevust on vaadeldud.

Telekanali allikate sõnul on Haftar toetanud RSF-i vägesid, kuigi kindral ise eitab poolte valimist.

CNN-i teatel viitab Wagneri suurenenud aktiivsus Haftari aladel ja diplomaatilistest allikatest saadud teave sellele, et nii Wagner ja ka Haftar võisid valmistuda toetama Mohamed Hamdan Dagalo juhitud RSF-i vägesid juba enne viimaste lahingute algust.

Ei Haftar ega Wagneri juht Jevgeni Prigožin ei vastanud uudistekanali kommentaaripalvetele.

Sudaani armeeülem Abdel Fattah al-Burhan ütles neljapäeval, et läbirääkimisteks paramilitaarjuhi Mohamed Hamdan Dagloga ruumi ei ole.

«Ma ei usu, et oleks mingit ruumi uuteks kõnelusteks poliitika üle Kiirtoetusväega,» ütles Burhan telekanalile Al Jazeera, viidates Daglo juhitud väele.

Burhani sõnul on ta avatud vahendustegevusele, kuid otsekõnelusi RSF-iga ei ole.

ÜRO pagulasagentuur UNHCR teatas, et viimastel päevadel on Sudaani lahingute eest naaberriiki Tšaadi põgenenud hinnanguliselt 10 000–20 000 inimest.

UNHCR andmatel on inimesed põgenenud riigi lääneosas asuvast Darfuri piirkonnast, et otsida varjupaika Tšaadis. Organisatsioon lähtub oma hinnangutes oma rühmade poolt riikide piiridel kogutud arvudest.

USA seevastu teatas neljapäeval, et saadab väed Aafrikasse Sudaanis asuva saatkonna võimalikuks evakueerimiseks.

USA saadab lisavägesid, et olla lahingute tõttu Hartumis valmis oma Sudaani saatkonna töötajad evakueerima, teatas neljapäeval Pentagon.

«Me paigutame piirkonna lähedale lisavõimekusi hädaolukordadeks ning USA Sudaani saatkonna personali võimaliku lahkumise kindlustamiseks ja hõlbustamiseks,» edastati avalduses.

Laupäeval puhkenud lahingutes on hukkunud üle 300 inimese ja enam kui 3000 saanud haavata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles