Kõlvart: sisuliselt on tegemist riigi tulude kasvatamisega kohalike omavalitsuste arvelt

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Mihhail Kõlvart.
Mihhail Kõlvart. Foto: Tairo Lutter

Kohalike omavalitsuste esindusorganisatsioon Eesti Linnade ja Valdade Liit (ELVL) ei kooskõlastanud maksuseaduste muutmise seaduse eelnõusid, kuna seletuskirjades pole analüüsitud ega välja toodud maksumuudatuste mõju kohalike omavalitsuste eelarvetele.

Samuti ei ole liit olnud sisuliselt kaasatud. ELVL-i juhatuse esimehe Mihhail Kõlvarti sõnul soovitakse maksuseadusi muuta kiirustades ja hea õigusloome tava ignoreerides. «Vastavalt valitsuse reglemendile tuleks eelnõu kooskõlastada linnade ja valdade liiduga, kuna see puudutab olulisel määral omavalitsuste õigusi, kohustusi ja ülesandeid. Riik peab kaasama omavalitsusi neid puudutavasse õigusloomesse ning andma mõistliku aja eelnõudega tutvumiseks, analüüsimiseks ja ettepanekute esitamiseks. Seda ei ole praegu tehtud,» lausus Kõlvart.

ELVL-i esialgsete tähelepanekute järgi mõjutavad kavandatavad muudatused kohalike omavalitsuste eelarveid, mistõttu vajavad muudatused täiendavalt mõjude hindamist. Eelkõige käibemaksuseaduse muudatused (käibemaksumäära suurenemine 2% võrra) avaldavad otsest mõju, suurendades olulises osas kohalike omavalitsuste kulutusi, ulatudes miljonitesse eurodesse. Tegelik kulu sõltub nii tegevuskulude kui kohaliku omavalitsuse poolt tehtavate investeeringute mahust. Sisuliselt on tegemist riigi tulude kasvatamisega muuhulgas kohalike omavalitsuste arvelt, mis on vastuolus seni riigiga peetud läbirääkimiste eesmärgiga suurendada kohalike omavalitsuste finantsvõimekust ja autonoomiat.

Liidu juhatuse esimees juhtis veel tähelepanu, et vastavalt Tallinna linna poolt tehtud märkustele ei saa nõustuda ja kooskõlastada kavandatavat majutusasutuste käibemaksu tõusu. «Eesti turismisektori ettevõtete konkurentsivõime vähenemine omab arvestatavat mõju tööhõivele. See ei puuduta ainult majutusasutusi, vaid ka turismiga seotud sektorit laiemalt,» ütles Kõlvart.

ELVL palub teha eelnõule mõjuhinnangu ning analüüsida muudatuste mõju omavalitsuste eelarvetele ning juhul, kui täiendavate analüüside tulemusel siiski planeeritakse muudatused esitada Riigikogule arutamiseks, kavandada paralleelselt ka omavalitsuste lisakulude või saamata jäävate tulude katteallikad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles