CNN: Pentagon peab Kinžalli allatulistamist oluliseks (1)

BNS
Copy
Patrioti õhutõrjesüsteemid New Amsterdami sõjaväebaasis, kus antakse väljaõpet Ukraina sõjaväelastele
Patrioti õhutõrjesüsteemid New Amsterdami sõjaväebaasis, kus antakse väljaõpet Ukraina sõjaväelastele Foto: Pool / Ukrainian Presidentia / Scanpix

Ühendriikides pole kahtlustki infos Venemaa hüperheliraketi Kinžall allatulistamise kohta USA õhutõrjesüsteemi Patriot abil, teatas pühapäeval telekanal CNN, mille uudist vahendas ukrainlaste uudisteagentuur UNIAN.

Telekanali andmetel peab Pentagon seda tähtsaks sündmuseks.

Varem oli Venemaa veendunud, et hüperhelikiirusega ballistilise raketi kasutamise korral tabab see alati kindlasti sihtmärki. Ukrainlased tõestasid, et nii see pole.

«Asjaolu, et allatulistamise sooritas Oklahomas väljaõppe saanud Ukraina meeskond, kellel polnud lahinguväljal USA nõustajaid, tegi Pentagoni veel rohkem rahul olevaks,» lisas telekanali allikas, kes nimetas seda märkimisväärseks investeeringutasuvuseks.

«Tõenäoliselt tekitas allatulistamine ka märkimisväärset ebakindlust Venemaal, tõstatades küsimuse, kas Ukrainal on jätkusuutlikud vahendid hüperhelikiirusega ballistiliste rakettide vastu võitlemiseks,» lisas allikas.

UNIAN tõi esile, et Vene rakett Kinžall hävitati 4. mai öösel rünnaku käigus. Varem oli neid peaaegu võimatu õigel ajal avastada ja alla tulistada.

Ukraina õhujõudude pressiesindaja Juri Ignati sõnul on praegu Ukrainal kaht tüüpi õhutõrjesüsteeme ballistiliste rakettide vastu, need on Patriot ja SAMP/T.

Ignat rõhutas, et Patrioti kasutamise muljet avaldavast edust hoolimata ei suuda Ukraina endiselt oma taevast täielikult kaitsta. Olemasolevatest õhutõrjesüsteemidest selleks ei piisa ja seega on endiselt vaja F-16 hävitajaid, mis on võimelised tulistama alla selliseid sihtmärke nagu Kinžallid.

Eestkõneleja rõhutas, et Kinžalli likvideerimine oli Venemaale šokk, sest riik on korduvalt väitnud, et seda tüüpi rakett on lahinguväljal superrelv.

«Selle müüdi on Ukraina relvajõud nüüd aga ümber lükanud. Nagu müüdi, et Vene sõjavägi on üks juhtivaid maailmas, mis eksisteeris enne täiemahulist sissetungi Ukrainasse,» sõnas kõneisik.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles