Võrklaev lükkas kõrvale Keskerakonna lesepensioni idee (4)

BNS
Copy
Mart Võrklaev
Mart Võrklaev Foto: Erik Prozes

Rahandusministeerium ei kooskõlastanud riigikogu Keskerakonna fraktsiooni algatatud eelnõu, mille eesmärgiks on kehtestada lesepension inimesele, kes on vanaduspensioni eas ning kaotab abikaasa, kellega on abielus olnud vähemalt 10 aastat.

Rahandusminister Mart Võrklaeva (RE) sõnul ei ole riikliku pensionikindlustuse seaduse muutmise seaduse eelnõu kooskõlas hea õigusloome ja normitehnika eeskirjaga.

Eelnõuga soovitakse 2024. aastast kehtestada Eestis lesepension, kuid puudu on selle ettepaneku sisuline analüüs. Eelnõu puhul on hindamata mõjud: esinemise sagedus, ulatus, sihtrühma suurus ja ebasoovitavate mõjude risk, mis võivad seadusemuudatusega kaasneda, selgitas Võrklaev.

«Eelnõu seletuskirja kohaselt suurendab muudatus riigieelarve kulusid, kuid ühtegi arvutust kulude suuruse ja nende võimalike katteallikate kohta lisatud ei ole. Analüüsimata on ka rakenduskulud ja asjaolu, kas eelnõu nii kiire jõustamine on üldse tehniliselt võimalik,» lisas Võrklaev kirjas sotsiaalkaitseminister Signe Riisalole (RE).

Sotsiaalkindlustusamet on rahandusministeeriumile teatanud, et infosüsteemi arenduskulu on umbes miljon eurot ja eelnõu jõustumisaeg 1. jaanuarist 2024 ei ole teostatav.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles