Prokuratuur Tšernovi vahistamisest: saame tunnistajaid ka välismaal üle kuulata (6)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Riigiprokuratuur
Riigiprokuratuur Foto: Madis Veltman

Eelmisel nädalal vahistati Ukrainas MTÜ Slava Ukraini ning All for Victory annetusskandaali lokulööja Oleksandr Tšernov, kes pidi tulema ka Eestisse tunnistusi andma. Riigiprokurör Triinu Olevi sõnul on Eesti õiguskaitseorganid Ukrainas toimunud kinnipidamisest ja koduarestist teadlikud.

«Rahvusvaheline koostöö Eesti ja Ukraina vahel toimib ning kui kumbki riik vajab uurimises teise abi, siis on võimalik seda osutada. Ka välismaal asuvaid tunnistajaid saab rahvusvahelise koostöö raames üle kuulata,» lausus Postimehele riigiprokurör Triinu Olev. 

«Kuna MTÜ Slava Ukraini raha kasutamise uurimiseks käib kriminaalmenetlus, siis põhjalikumalt me seda praegu kommenteerida ei saa,» täiendas ta.

«Ma kinnitan, et Oleksandr Tšernov oli üks esimesi, kes andis meile olulist informatsiooni IC Constructioni varjus tehtud tehingute kohta. Minu jaoks on ta üks Ukraina kangelastest,» lausus MTÜ Slava Ukraini nõukogu liige Ilmar Raag Postimehele laupäeval.

Raag märkis, et sõja algusest saadik töötas Tšernov Ukraina armee abistamise heaks ja samas astus ta vastu ka korruptsioonile. «Väga paljud tema toodud väidetest on tänaseks saanud kinnitust ka Ukraina ja Eesti ajakirjanduses läbi viidud uurimise abil. Minu andmetel on ta kohtunud Ukraina õiguskaitse organitega. Viimase pooleteise kuu jooksul on ta hoidnud madalat profiili, et end varjata Vaskivi võimaliku kättemaksu eest,» toonitas Raag.

Slava Ukraini Eestis uurimise all

Riigiprokuratuur alustas 9. mail kriminaalmenetlust, et uurida MTÜ Slava Ukraini Ukraina toetuseks kogutud raha kasutamist. Kriminaalmenetlust alustati omastamist käsitleva paragrahvi järgi. 8. mail selgus, et annetusskandaaliga üles kerkinud kahtlusi uurib ka Ukraina.

Kuna MTÜ Slava Ukraini oli tegev ka Ukraina territooriumil, siis asjaolude väljaselgitamisel on oluline roll koostööl Ukraina õiguskaitseasutustega. Kriminaalmenetlust viib läbi keskkriminaalpolitsei ja juhib riigiprokuratuur.

Ent Eestis ja Ukrainas algatatud kriminaalmenetluste tõttu kutsuti 9. mai õhtul MTÜ Slava Ukraini nõukogu Johanna-Maria Lehtme uurimise ajaks juhatusest tagasi.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles