VIDEOD ⟩ Opositsioon vihastas: saadikud hakkasid protestiks trampima (11)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy

Riigikogu sai pärast nädalapikkust töötõkestust ära kinnitada päevakorra. Ent kõik ei läinud nii valutult, kui oleks võinud, sest solvunud ja pahased Konservatiivse Rahvaerakonna saadikud hakkasid vastu lauda taguma, kui valitsuse esindaja riigikogu pulti astus.

Video kompaktsem versioon

«Hea tava, mida Jüri Ratas riigikogu esimehena järjekindlalt juurutas, oli see, et kõigepealt riigikogu liikmed, fraktsioonid ja alles siis valitsuse esindaja. See 15-sekundiline müdin oli protest istungi juhataja käitumisele. Lühike ja selge,» ütles keskerakondlane Jaanus Karilaid.

«Kogu opositsiooni pahameel on kõrvetav seepärast, et poliitilist kompromissi otsiti näitemängu eteldes. Lastelt ja peredelt raha võtta? Kuigi viis erakonda detsembris just riigikogu suures saalis seda toetas,» märkis Karilaid.

Riigikogus opositsiooni kuuluvad EKRE, Keskerakonna ja Isamaa saadikud otsustasid protesti märgiks istungisaalist lahkuda, sest nende hinnangul ei ole koalitsiooni tegevus legitiimne.

Opositsioon leiab, et olukord, kus istungi juhataja pani saalis hääletusele ja katkestas arupärimiste ja eelnõude üleandmise ning protseduuriliste küsimuste esitamise – et alustada perehüvitiste kärpimise eelnõu esimest lugemist –, ei ole kooskõlas riigikogu kodu- ja töökorra seadusega.

«Opositsioonierakonnad on pakkunud kompromissettepanekuid riigikogu tavapärase töö taastamiseks, kuid Reformierakonna juhitav koalitsioon on need järjekindlalt tagasi lükanud. Mitme samaaegse kriisi ajal on laste ja perede kindlustunde vähendamine vastuvõetamatu,» rõhutas Keskerakonna fraktsiooni juht Tanel Kiik, kes leiab, et valitsusel tuleks loobuda peretoetuste kärpimise plaanist.

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) fraktsiooni aseesimees Siim Pohlak peab seadusevastaseks võimuliidu otsust suruda valitsuse algatatud eelnõud jõuga menetlusse. «Kaalume pöördumist õiguskaitseorganite poole. Igal juhul jätkab EKRE fraktsioon võitlust, et mitte lasta koalitsioonil kärpida perehüvitisi ja tõsta makse,» kinnitas Pohlak.

Ka Isamaa ei ole olukorraga nõus, et vaid mõni kuu tagasi riigikogus vastu võetud seadus läheb tühistamisele, ütles erakonna esimees Helir-Valdor Seeder. «Koalitsioon teeb seda õigusloome reegleid ja seadusi rikkudes,» lisas ta.

«Riigikogu liikmete ja sihtrühmade võimalused ja õigused protsessis kaasa rääkida on koalitsiooni poolt piiratud, sest oma arvamuse avaldamiseks anti arutult lühikesed tähtajad ning sotsiaalkomisjonis ei soovita kiirmenetluse käigus sisulist arutelu. Seda näitab ka koalitsiooni käitumine parlamendis, kus näideldi kompromissi otsimist, kuigi tegelikult räägiti juba eelmisel nädalal avalikult plaanist julmalt seadust rikkuda. See ongi nende lubatud uus poliitiline kultuur,» nentis Seeder.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles