Küprose rahandusminister taandus pärast rämpsreitingut tervislikel põhjustel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Plahvatuse tõttu mereväebaasi laskemoonalaos Küprosel hävis Mari elektrijaam.
Plahvatuse tõttu mereväebaasi laskemoonalaos Küprosel hävis Mari elektrijaam. Foto: SCANPIX

Eile astus terviseprobleemidele viidates tagasi Küprose rahandusminister – kaks päeva pärast seda, kui Moody’se agentuur saareriigile rämpsreitingu omistas.

Kommunistliku võimupartei Akeli liige Kikis Kazamias astus tagasi kroonilise põletiku tõttu, mistõttu tal ei ole võimalik käia Brüsselis euroala rahandusministrite koosviibimistel, ütles üks Küprose ametnik.

Kazamiase mantlipärija nime veel avaldatud pole.

Ülaltsiteeritud ametniku sõnutsi on võimaliku kandidaadina mainitud Küprose investeerimisameti juhti Pheidias Pelidest.

Moody’se reitingulangetus oli Küprose valitsuse jaoks šokk, kuna erinevalt Portugalist ja Iirimaast, millel on samasugused reitingud, ei ole nemad pidanud Euroopa partnerite ja Rahvusvahelise Valuutafondi abi paluma.

Kazamias nimetas agentuuri sammu «ebaõiglaseks».

Moody’se sõnutsi on üha suurem risk, et saar peab rekapitaliseerima oma pangad, mis hoiavad väga suures koguses Kreeka võlakirju. Enne läinudnädalast restruktureerimist oli Küprose pankadel 5,3 miljardi euro väärtuses Kreeka riigivõlakirju. Kreeka eraklientidele oli laenu antud 20 miljardi euro ulatuses.

Kommunistlik valitsus suutis vältida ähvardavat võlakriisi, laenates Venemaalt 2,5 miljardit eurot.

Kahepoolne laen intressiga 4,5 protsenti on võimaldanud Küprosel katta selle aasta laenuvajadused.

Küpros seisab silmitsi teise langusaastaga, rahandusministeeriumi andmetel peaks majandus kuivama tänavu kokku veel 0,5 protsendi võrra, lisaks mullusele 0,5 protsendile.

IMF on ennustanud sügavamat langust – 1,5 kuni 2 protsenti.

Viimase kuue kuuga on parlament võtnud vastu neli järjestikust kasinuspaketti. Meetmete hulgas, mis peaksid tooma eelarvepuudujäägi 3 protsendi raamesse SKTst, on avaliku sektori värbamiste külmutamine, kõrgemad kinnisvaramaksud ning 2-protsendiline käibemaksu kergitus.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles