Keskerakond jätkab Tallinna volikogus oravate nöökimist (1)

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Eelmisel korral jättis Tallinna volikogu koalitsioon hääletamata volikogu aseesimehe kandidaadi Sander Andla poolt, seekord jäeti hääled andmata Ivi Eenmaale.
Eelmisel korral jättis Tallinna volikogu koalitsioon hääletamata volikogu aseesimehe kandidaadi Sander Andla poolt, seekord jäeti hääled andmata Ivi Eenmaale. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna volikogu ei suuda kuidagi ära valida volikogu teist aseesimeest, kuigi varem pole koalitsioonil ja opositsioonil selles asjas erimeelsusi olnud.

Senise kokkuleppe kohaselt peaks see koht kuuluma Reformierakonnale ja kuna senine aseesimees Kristen Michal asus ministriametisse, siis tuli valida talle asemik. Ilma koalitsiooni toetuseta pole võimalik selles ametisse kedagi kinnitada, sest selleks on vaja volikogu häälteenamust ehk 40 poolthäält.

Üle-eelmisel istungil valiti volikogu esimeseks aseesimeheks keskerakondlane Marek Jürgenson. Samal istungil taheti teiseks aseesimeheks valida volikogu Reformierakonna aseesimees Sander Andla, kuid ta sai vaid 29 häält. Teise kandidaadina üles seatud EKRE fraktsiooni esimees Mart Kallas kogus tookord 15 häält. Hääletamistulemuse põhjal võib öelda, et suurem osa volikogu koalitsioonist jättis lihtsalt hääletamata.

Nii asus volikogu täna uuesti teist aseesimeest valima. Argo Luude esitas EKRE nimel kandidaadiks Mart Kallase. «Enne Reformierakonna kandidaadi esitamist soovin mainida, et meil oli kandidaat Sander Andla juba eelmisel korral olemas. Oleksime selle kandidaadiga hea meelega edasi purjetanud, aga kuna meile tuli kiri, et see kandidaat ei sobi, siis seame selle juhitud demokraatia vaimus uue kandidaadi üles. Eesti200, Isamaa ja Reformierakonna nimel seame meie ühiseks kandidaadiks üles Ivi Eenmaa,» ütles Reformierakonna fraktsiooni esimees Pärtel-Peeter Pere.

Tema mainitud kirja sisu selgitas volikogule Ossinovski. «Täna, 18. mail on laekunud Keskerakonna fraktsiooni esimehe Kalle Klandorfi kiri, mis on adresseeritud volikogu fraktsioonide esimeestele. Kirja sisu on järgmine: «Austatud fraktsioonide esimehed! Kuna üle-eelmisel istungil ei saavutanud kumbki üles seatud kandidaat häälteenamust, siis ei hääleta Keskfraktsioon ka täna nende kandidaatide poolt ja ootab uute kandidaatide ülesseadmist.»,» selgitas Ossinovski.

Klandorf palus uute kandidaatide ülesseadmise tõttu kümneminutilise vaheaja. See lahendati vastastikusel kokkuleppel nii, et pärast kandidaatide nimekirja sulgemist ja häältelugemiskomisjoni moodustamist määrati hääletamiseks tavapärasest kümne minuti võrra pikem aeg.

Valimiskomisjoni juhiks valitud keskerakondlane Helve Särgava luges lõpuks hääletustulemused ette: valimistest osa võtnud linnavolikogu liikmete arv – 70, kehtetute hääletamissedelite arv – 38. Mart Kallasele antud häälte arv – 6, Ivi Eenmaale antud häälte arv – 26. «Ükski kandidaat ei osutunud valituks, kuna ei saanud linnavolikogu koosseisu häälteenamust,» teatas Särgava.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles