Meremuuseum otsib fotosid, mälestusi ja esemeid Naissaare ajaloost

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Naissaare patarei ehitus 1920. aastatel.
Naissaare patarei ehitus 1920. aastatel. Foto: Meremuuseumi arhiiv

Seoses Naissaarele rajatava Meremuuseumi uue püsiekspositsiooni ja külastuskeskusega Nargen Nord kutsub muuseum inimesi üles edastama infot Naissaare ajaloo erinevate etappide kohta.

Pakkuda võib fotosid, esemeid, joonistusi, skeeme, jooniseid, projekte, kaarte, kirjeldusi, mälestusi ja muud infot.

Et uus muuseumikompleks Nargen Nord rajatakse merekindluse suurtükipatareisse 10A saare põhjarannikul, on eriti oodatud info, mis kajastab 20. sajandi alguses ehitatud militaarrajatiste projekteerimist ja ehitamist ning purustamist 1918. aastal; aga ka infot suurtükipatarei ja teiste militaarehitiste hilisema kasutamise kohta Eesti Vabariigi ajal ja nõukogude okupatsiooniperioodil.

Naissaare patarei 10A, kuhu rajatakse Meremuuseumi filiaal nargen Nord.
Naissaare patarei 10A, kuhu rajatakse Meremuuseumi filiaal nargen Nord. Foto: Kermo Benrot

Kogutud materjali võetakse valikuliselt arvele muuseumikogusse. Muuseum on tänulik, kui võimaldatakse teha materjalist koopiaid, mida oleks võimalik kasutada näitustel. Digiteerime kogutud materjali ja soovi korral tagastame originaali omanikule. Asjad palutakse edastada Meremuuseumile 1. augustiks 2023.

Ekspositsioonis kasutamist leidvate annetuste või eriti olulistele momentidele valgust heitva info edastajatele pakub Meremuuseum auhinnaks võimaluse sõita Naissaarele meremuuseumi esinduskaatril Carry ning külastada tulevase Nargen Nord muuseumikompleksi asukohta patareis 10A.

Küsimuste ja täpsustuste puhul võib võtta ühendust Meremuuseumi peavarahoidja Ruth Ristmägiga aadressil ruth@meremuuseum.ee või telefonil 513 5861.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles