Opositsioon riigikohtule esitatavat kaebust ei avalikusta (1)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Vandeadvokaat Paul Keres
Vandeadvokaat Paul Keres Foto: Sander Ilvest

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna, Keskerakonna ja Isamaa saadikuid esindav vandeadvokaat Paul Keres ütles ERRile, et opositsioon ei soovi avalikustada riigikohtule esitatavat kaebust riigikogu otsuse suhtes, mis piiras nende võimalust obstruktsiooni teha. 

Keres ütles neljapäeval lõunal ERRile, et ei ole veel kaebust ära saatnud, kuna mõne saadiku allkiri, kes soovis sellega ühineda, on veel puudu.

«Me oleme jõudnud sellisele järeldusele, et kõige targem on seda vaidlust pidada riigikohtus ja mitte avalikkuse ees,» tõdes vandeadvokaat.

«Minu meelest on see täiesti normaalne. Kohtumenetluses ei jagata üldiselt oma menetlusdokumente avalikkusega,» ütles Keres. Ta lisas, et riigikohtu lahend saab olema avalik.

Riigikogu opositsioon otsib abi riigikohtust

Postimees kirjutas eelmisel nädalal, et Keskerakond, Isamaa ja EKRE pöörduvad riigikohtusse. 

«Me vaidlustame koalitsiooni poliitikute käitumist ja istungi juhtide käitumise, ebaseadusliku käitumise riigikohtus. See on vajalik ja kasulik kõikidele. Suurem selgus protseduurilistes küsimustes, milleks loodetavasti riigikohus annab hinnangu,» ütles Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder kolmapäevasel pressikonverentsil. «See ei lahenda aga poliitilist vastasseisu. See poliitiline vastasseis ei lahene,» lisas ta.

Möödunud nädala esmaspäeval ja teisipäeval riigikogus toimunu on Seederi sõnul Eesti demokraatia ajaloos pretsedenditu. «Valitsuskoalitsioon keeldub opositsiooniga sisulistesse aruteludesse laskumast ja rikub saadikute vaigistamiseks riigikogu kodu- ja töökorra seadust, piirates neile seaduses ette nähtud õigusi. Taolise käitumise eest vastutab koalitsiooni juhina Kaja Kallas, kes rikub riigikogu esimeest Lauri Hussarit ja aseesimeest Toomas Kivimäge enda käepikendusena kasutades ka võimude lahususe põhimõtet,» lausus Seeder.

Keskerakonna fraktisooni juhi Tanel Kiige sõnul toetas Keskerakond ühemõtteliselt esmaspäeval ja teisipäeval heade tavade rikkumist vaidlustada riigikohtus. «Siin on Keskerakond konsensuslik. Sellist rikkumist ei saa pealt vaadata,» märkis Kiik. «Tänane riigikohtusse pöördumise otsus oli suunatud esmaspäevase ja teisipäevase käitumise vastu. Selline käsitlus on lubamatu.»

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna esimees Martin Helme lisas, et toimunu on õigusriigist nii kaugel kui võimalik. «See on täielik omavoli ja sellega ei saa leppida. Obstruktsiooni on tehtud ja see on kestnud kauem kui üks nädal. See, et me ei jõua esimese lugemiseni, ei ole enneolematu - enneolematu on see, kuidas koalitsioon selle lahendas,» sõnas Helme

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles