Biden loodab lähiajal kokkulepet võlalae üle

Copy
USA president Joe Biden.
USA president Joe Biden. Foto: Samuel Corum / POOL/Scanpix

USA president Joe Biden ütles reedel, et kokkulepe võlalae tõstmise osas on väga lähedal ja ta loodab selles osas uudiseid veel käesoleva päeva jooksul ehk Eesti aja järgi kella seitsmeks hommikul.

«Ma loodan, et saame täna õhtuks teada, kas saame kokkuleppele,» ütles Biden Valges Majas ajakirjanikele.

McCarthy ütles ajakirjanikele, et läbirääkijad on teinud edusamme.

«Mitte milleski pole kokku lepitud enne, kui kõik pole kokku lepitud,» lisas poliitik siiski.

Ühendriikide rahandusminister Janet Yellen hoiatas reedel taaskord USA võimaliku maksejõuetuse eest seades seekord tähtajaks 5. juuni, kui kongress ei tõsta võlalage.

Varasem lõpptähtaeg oli 1. juuni.

«Kõige värskemate saadaolevate andmete põhjal hindame praegu, et riigikassal ei ole piisavalt ressursse valitsuse kohustuste täitmiseks, kui kongress ei ole 5. juuniks võlalimiiti tõstnud,» kirjutas Yellen parlamendi vabariiklasest spiikrile Kevin McCarthyle.

«Viimase minutini ootamine võib tõsiselt kahjustada ettevõtete ja tarbijate kindlustunnet, suurendada maksumaksjate lühiajalisi laenukulusid ja mõjutada negatiivselt USA krediidireitingut,» manitses Yellen.

Vabariiklased nõuavad USA võlalae tõstmise tingimusena suuri kulukärpeid.

Biden on seda nõuet tõrjunud ja süüdistanud vabariiklasi maailma suurima majanduse pantvangistamises.

Vabariiklased on võtnud sihikule sotsiaalkulutuste programmid. Biden soovib tõsta kõige jõukamate ameeriklaste ja korporatsioonide makse.

Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) juht Kristalina Georgieva ütles kolmapäeval, et pikale veninud lehmakauplemine USA võlalae tõstmise üle on maailmamajandusele «ebavajalik» ja küsimus tuleks lahendada.

«Me arvame, et USA riigikassa on globaalse finantssüsteemi ankur ja see ankur peab püsima,» sõnas Georgieva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles