Kalvi Kõva: Nursipalu toetusmeetmed ei tähenda, et me muudaksime oma seisukohti (2)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Kalvi Kõva.
Kalvi Kõva. Foto: Arvo Meeks

Ehkki valitsus kinnitas täna harjutusväljade arendamisega seotud kompensatsioonimeetmete paketi, siis Võru linnapea Kalvi Kõva (SDE) sõnul ei muuda see kohalike seisukohta Nursipalu harjutusvälja laiendamise suhtes.

Paketi kohaselt hakkab ka Võru linn saama häiringu toetust, mis tähendab Võru linnale umbes 150 000 eurot aastas, ühekordset investeeringutoetust 3 miljonit ning 50-protsendise omaosalusega investeeringutoetust kohalikele elanikele.

Võru linnapea Kalvi Kõva sõnul ei vähenda need meetmed kaugeltki neid negatiivseid mõjusid, mis harjutusvälja laiendamisega Võru linnale kaasnevad.

«Toetusmeetmed ei tähenda, et me miskitki moodi muudaksime oma seisukohti Nursipalu harjutusvälja laiendamise suhtes. Ma jätkuvalt arvan, et laiendamise eeltingimus on ulatuslikud sotsiaalmajanduslike mõjude ja keskkonnamõju hindamised. Kohaliku omavalitsuse eelarve saab vaid mõnevõrra leevendust, kuid see ei korva kaugeltki Võru inimeste võimalikku negatiivset elukvaliteeti,» ütles Kõva.

Kõva sõnul teeb teda murelikuks linna eelarve tulevikus. «Ajateenijad ja välisriigi sõdurid seda poolt ei korva ning maksutulu tänu neile ei suurene. Vajalik oleks näiteks Nursipalu harjutusvälja laiendamisega seoses alalist elukohta nõudvate ametkondade toomine Võrru,» sõnas linnapea.

«Samuti näeme riigi suuremat panust meie tänavatesse investeerimisel ja nende hooldamisel. Nursipalu harjutusvälja laiendamisega suureneb märgatavalt kaitseväe tehnikast tulenev koormus linnatänavatele,» jätkas Kõva. «Juba täna on hädavajalik negatiivsete mõjude seirejaama ja sõjaväepolitsei kontrollüksuse olemasolu meie linnas,» ütles Kõva. 

«Keeruline julgeolekuolukord nõuab Eesti kaitsevõime suurendamist, mille oluline osa on harjutusväljad. Meie eesmärk on leida tasakaal Nursipalu ja teiste harjutusvälja arenduse ning kaasnevate mõjude leevendamiseks,» ütles kaitseminister Hanno Pevkur.

Pevkuri sõnul tähendab uus toetuspakett seda, et juba 2019. aastast makstud kompensatsioonid muutuvad suuremaks ja püsivamaks. Kokku suunatakse lähiaastatel Võrumaale kaitseinvesteeringutest ligi 200 miljonit eurot, mis on läbi aastate suurim investeering Kagu-Eestisse nii lühikese aja jooksul.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles