Mihkelson: eritribunali loomine ja käivitamine võiks olla Eesti välispoliitika prioriteet

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Foto: Remo Tõnismäe

Riigikogu väliskomisjoni liikmed toetasid täna ettepanekut luua rahvusvaheline eritribunal Venemaa Föderatsiooni Ukraina-vastase agressioonikuriteo uurimiseks ja süüdlaste karistamiseks.

Väliskomisjoni esimehe Marko Mihkelsoni (RE) sõnul on rahvusvahelise kogukonna kohus võtta Ukraina-vastase agressioonikuriteo planeerijad, ettevalmistajad, vallapäästjad ja täideviijad vastutusele.

«Venemaa Föderatsiooni poliitiline ja sõjaline juhtkond, relvajõud ning luure- ja julgeolekuteenistused on Ukraina rahva vastu toime pannud kõige raskemaid rahvusvahelisi kuritegusid, mille eest nad peavad kandma täit isiklikku vastutust. Selleks tuleb luua ÜRO Peaassamblee egiidi all rahvusvaheline eritribunal ning selle loomine ja käivitamine seada Eesti välispoliitilise tegevuse prioriteediks,» ütles ta.

Mihkelsoni sõnul soovivad riigikogu kõigi fraktsioonide esindajad avalduse eelnõu valmis saada ja menetlusse esitada järgmisel nädalal, et see oleks võimalik vastu võtta veel enne kevadistungjärgu lõppu.

Riigikogu avalduse eelnõu saab esitada vähemalt viiendik riigikogu koosseisust ehk vähemalt 21 riigikogu liiget.

Riigikogu on alates eelmise aasta algusest teinud Venemaa tegevuse hukkamõistmiseks ja Ukrainale toetuse avaldamiseks kuus avaldust ja ühe pöördumise. Viimati võttis riigikogu 17. mail vastu 95 saadiku esitatud avalduse, millega toetati Ukraina soovi liituda NATOga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles