Urmas Klaas: Tartule käis ERMi vana maja ostmine üle jõu (1)

BNS
Copy
Urmas Klaas

 
Urmas Klaas  Foto: Eero Vabamägi

Kui kaitsepolitsei (kapo) heidab Tartu abilinnapeale Priit Humalale ette, et ta kallutas linnavõimu loobuma Eesti Rahva Muuseumi (ERM) vana maja ostust ning seda ettevõtja Parvel Pruunsilla huvides, siis Tartu linnapea Urmas Klaasi sõnul polnudki linnavõimul plaani seda kinnistut soetada, kuna see oleks kujunenud liiga kalliks.

Klaasi sõnul ei saa kuidagi väita, et abilinnapea Priit Humal oleks teinud silmapaistvalt aktiivset tööd selle nimel, et ERMi vana maja Tartu linna omandisse ei tuleks. «Humal tegi oma tavapärast tööd, mis kuulub tema valdkonda,» kinnitas Klaas BNSile, lisades, et ERMi vana majaga seotud otsused langetas linnavõim koos.

«Muutunud majandusoludes ei pidanud linn mõistlikuks Kuperjanovi 9 kinnistu soetamist, sest selle rekonstrueerimine oleks olnud hüppeliselt kasvanud ehitushindu arvestades ebaproportsionaalselt kulukas,» ütles Klaas. «Tartu linn võttis selle asemel fookusesse laste kunstikooli ruumiprobleemi lahendamise,» lisas linnapea.

Asjaolu, et ERMi vana hoone kasutamine on 2025. aastani koostatud Tartu tegevusplaanis sees, ei ole Klaasi sõnul enam aktuaalne, kuna nii majandusolud kui ka linna kavatsused ajas muutuvad.

Tema sõnul on selge, et tekkinud olukorras ei saa Priit Humal abilinnapea tööülesandeid praegu täita. «Edasisi töökorralduslikke samme püüan avada lähiajal, kuivõrd teema on niivõrd värske,» ütles Klaas. «Nii palju kui mina olen aru saanud, siis küsimus on praegu toimingupiirangu rikkumises ehk Humal osales otsuse langetamisel, mille osas oli tal huvide konflikt,» lisas Tartu meer.

Kaitsepolitsei ametnikud esitasid teisipäeval Tartu abilinnapeale Priit Humalale ja temaga seotud 53-aastasele Parvel Pruunsillale kahtlustuse korruptsioonikuriteos. Abilinnapeale esitati kahtlustus toimingupiirangu rikkumises eriti suures ulatuses, temaga majanduslikult seotud ettevõtjat kahtlustatakse toimingupiirangu rikkumisele kaasaaitamises.

Kahtlustus on seotud Tartus Kuperjanovi tänav 9 kinnistuga, mis jäi 2017. aastal Eesti Rahva Muuseumi kolimise järel vabaks. Riigi Kinnisvara AS (RKAS) korraldas sellele 2017. aastal avaliku enampakkumise, kuid kuna kinnistut soovis endale ka Tartu linn, tühistas toonane riigihalduse minister enampakkumise ja andis linnale õiguse osta kinnistu esmajärjekorras. Tartu linn plaanis hoonet kasutada Tartu kultuuriasutuste tegevuseks ja sellega oli arvestatud ka Tartu 2025. aastani tehtud arengukavas. 2022. aasta septembris esitas RKAS linnale lepinguprojekti, mille alusel pidi toimuma kinnistu omandamine.

Kahtlustuse järgi oli kinnistust samal ajal huvitatud Pruunsild, kes soovis, et kinnistu saaks endale 2017. aastal enampakkumise võitnud MTÜ, millega ettevõtja ka ise seotud on. Alates 2022. aasta augustist ehk pärast seda, kui RKAS oli linnale lepinguprojekti edastanud, hakkas ettevõtja kahtlustuse kohaselt suunama abilinnapead nii, et linn tehingust loobuks ja RKAS saaks korraldada uue avaliku enampakkumise. Teades ettevõtja huvi, tegi abilinnapea kahtlustuse kohaselt endast oleneva, et linn oma senistele plaanidele vaatamata loobuks kinnistu omandamisest.

Pruunsild märkis, et kahtlustus on alusetu. «Korp! Sakala ostis hiljuti Riigi Kinnisvara ASilt 1,2 miljoni euro eest Tartus, Kuperjanovi 9 asuva, aastaid tühja ja kasutuna seisnud endise Eesti Rahva Muuseumi hoone hinnaga, mis on umbes pool miljonit üle turuhinna. Seda hoonet koormas väidetavalt ostueesõigus Tartu linna kasuks, kes otsustas ostueesõigust mitte kasutada. Mulle teadaolevalt otsustas Tartu linn seda mitte teha seetõttu, sest neil puudus eelarves tehinguks vajalik raha ja ka täiendavad vahendid, et seda kinnistut linna huvides arendada,» selgitas Pruunsilt tausta, lisades, et ta kuulub Korp! Sakalasse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles