Keskerakond tahab mitme toote puhul käibemaksu alandamist (3)

BNS
Copy
Jaak Aab (Keskerakond)
Jaak Aab (Keskerakond) Foto: Marko Saarm

Selle asemel, et maksutõusudega ettevõtjaid koormata ning eakate ja madalapalgaliste inimeste toimetulekut vähendada, tuleks Keskerakonna hinnangul Reformierakonna juhitava valitsuse käibemaksutõus ära jätta ning langetada raamatute, toiduainete, restorani- ja toitlustusteenuste, ravimite ning majutusasutuste käibemaksu viiele protsendile.

«Tänane valitsus tahab endaga kaasa tuua enneolematud maksutõusud, millest enne valimisi ei räägitud sõnagi,» ütles keskerakondlasest rahvasaadik Jaak Aab. «Käibemaksutõus kergitab hindu kõikides eluvaldkondades ja mõjutab eelkõige vähekindlustatud inimeste igapäevaelu. Keskerakond on korraldanud maksutõusude vastu pikette ja meeleavalduse ning seisame oma põhimõtete eest ka riigikogus.»

Jaak Aabi sõnul esitab Keskerakonna fraktsioon teisele lugemisele minevale käibemaksuseadusele viis muudatusettepanekut, millest peamine on 10-protsendilise käibemaksutõusu ärajätmine.

«Reformierakond tahab majutusasutuste käibemaksu järsult tõsta, meie seisukoht on, et seda peaks plaanitava turismimaksu valguses hoopis langetama viiele protsendile,» märkis Jaak Aab. «Samuti leiame, et praeguse kiire inflatsiooni tingimustes on mõistlik lisaks eriotstarbelise diislikütuse aktsiisitõusu ajutise vähendamise pikendamisele pikendada ka diislikütuse aktsiisi soodusmäära aastateks 2024–2027.»

Aabi fraktsioonikaaslane Kersti Sarapuu rõhutas, et toiduainete, restorani- ja toitlustusteenuste ning ravimite käibemaksu langetamine viiele protsendile on Eesti inimeste ja ettevõtete toimetulekuks hädavajalik samm.

«Eesti on üks neljast Euroopa Liidu liikmesriigist, kus ei rakendata toiduainetele käibemaksu soodusmäära. Enamik riikidest on käibemaksu alandanud 0–15 protsendini. Toit moodustab keskmise pere eelarvest väga suure osa, sellele kulub rohkem kui 20 protsenti väljaminekutest,» rääkis Kersti Sarapuu. «Samuti peame oluliseks langetada ravimite käibemaksu, sest eakad inimesed peavad märkimisväärse osa oma pensionist kulutama ravimite ostuks. Kaalukausil ei tohi olla toidu või ravimite ostmine.»

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles