NÄDALA PERSOON ⟩ Mihhail Šiškin: lääs ise õpetas Venemaale, et raha otsustab kõik (2)

Jan Levtšenko
, Ajakirjanik
Copy
Kirjanik Mihhail Šiškin on püüdnud lääne illusioone Venemaa suhtes mõrandada juba paarkümmend aastat, kuid kuulma hakati tema sõnumit alles aasta eest. Šiškin ise kirjeldab seda nii: «Sa üritad mõistmatuse seinast läbi murda, aga lööd lihtsalt pea lõhki. Mida teha? Taguda seda seina edasi!» Möödunud nädalal oli ta Tallinnas.
Kirjanik Mihhail Šiškin on püüdnud lääne illusioone Venemaa suhtes mõrandada juba paarkümmend aastat, kuid kuulma hakati tema sõnumit alles aasta eest. Šiškin ise kirjeldab seda nii: «Sa üritad mõistmatuse seinast läbi murda, aga lööd lihtsalt pea lõhki. Mida teha? Taguda seda seina edasi!» Möödunud nädalal oli ta Tallinnas. Foto: Konstantin Sednev

Vene keeles kirjutavate kirjanike seas on Mihhail Šiškinil eriline koht. Silmapaistev stiilimeister ja vene kirjanduse eepiliste traditsioonide jätkaja on viimastel aastatel palju rääkinud vajadusest selle kirjanduse «suurust» revideerida. Tema arvates on Vene riigi alandav lüüasaamine praeguses sõjas vene kultuuri püsimajäämise võtmetingimus. Maailm ilma Putinita on juba olemas, kinnitab eelmise nädala kirjandusfestivali Head Read külalisena Tallinnas veetnud Šiškin.

Varem tuli festivalile Head Read inimesi Venemaalt. Nüüd muidugi mitte, sest Venemaast on saanud terroristide baas. Kuid teie olete juba pikka aega Šveitsis elanud ja olete siin tõenäoliselt juba sel põhjusel. Kuidas kirjeldaksite oma identiteeti sellel festivalil? Kas esindate siin kedagi peale iseenda?

See on küsimus, mida tahtsin festivali korraldajatelt küsida: kellena nad mind kutsuvad? Terve elu tundsin oma jalge all kindlat pinnast – see oli vene kultuur. Nüüd on jalge all tühjus. Nüüd on vaja sõnad uuesti määratleda. Proovida selgitada, mis on «venelik» ja «vene kultuur». Kui ütleme «Venemaa», siis millist Venemaad me silmas peame?

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles