Rõuge vald tahab Munamäe sihtkaitsevööndi piiranguvööndiks muuta (1)

Postimees
Copy
Suur Munamägi
Suur Munamägi Foto: Arvo Meeks / LEPM

Rõuge vallavolikogu saatis 25. mail keskkonnaministeeriumile ja keskkonnaametile kirja, milles tegi ettepaneku algatada Munamäe sihtkaitsevööndi muutmine piiranguvööndiks.

Viimase aasta jooksul on Rõuge vallas asuv Eesti ja Baltimaade kõrgeim tipp, Võrumaa turismi ikooniline sümbol Suur Munamägi langenud kuuse-kooreüraski leviku ohvriks, põhjendas vald oma pressiteates. 

«Üraskite rünne on olnud äkiline, üsna ulatuslik ja kiire – kui 2022. aasta aprillikuus loeti kokku viis üraskikahjustusega kuuske, siis oktoobris oli neid juba vähemalt 38. Suure Munamäe kui turismiobjekti ning vaatetornist avanevate kaunite vaadete kaitseks metsa korrastamine ja puhastamine üraskikahjustusega puudest pole aga lihtne, sest tegu on Haanja looduspargis asuva Munamäe sihtkaitsevööndi alaga,» selgitati pöördumises.

Sihtkaitsevööndis raiet keelavad tingimused ei lase Suure Munamäe metsa tavatingimustel ja tasakaalustatult majandada, põhjendas vald, lisades, et seega surnud puudega ala aina laieneb ja kuusemets on asendumas sarapuuvõsaga. «Sellise keskkondliku muutuse tõttu muutuvad aga kogu metsa valgus, niiskus ja toitainete tingimused, mis toob endaga tulevikus kaasa senistest tingimustest sõltuvate kaitstavate liikide hukkumise, näiteks Brauni astelsõnajalg.»

Seega on surnud puude rohkus valla hinnangul saamas suureks ohuks Suure Munamäe väljanägemisele ja väärikusele. Valla teates märgitakse, et seda kinnitavad vaatetorni külastajate tähelepanekud metsas toimuva kohta. «Külastajate kaitseks on küll lubatud ohtlikke puid radade kõrvalt eemaldada, kuid see ei lahenda üraskite aina laieneva leviku probleemi,» lisati kirjas. 

Eelkirjeldatud põhjustest on ajendatud Rõuge valla soov muuta rangete majandamispiirangutega sihtkaitsevöönd piiranguvööndiks, mis lubab Suurel Munamäel kasvavat metsa tasakaalukalt majandada, tagades nii looduse ja selle väärtuste säilimise kui turismielamused piirkonna elanike ja külaliste jaoks.

Võrumaa Metsaühistu tegevjuht Erki Sok kommenteeris, et loodus on ise tõestanud, et sihtkaitsevöönd Suurele Munamäele ei sobi: «Kõik kolm püstitatud kaitse-eesmärki on sihtkaitsevööndi tingimustes järjest enam hävimas. Võtame need kunstlikud kaitsed maha, kaasame tarku metsamehi ja proovime üraskite levikule piiri panna. Mõistagi tuleks kohe ka uued puud kasvama panna. Nii saame neid loodusväärtusi tegelikult kaitsta,» ütles ta pressiteate vahendusel. 

«Rangete piirangute tõttu metsa all leviv ulatuslik võsa ja tohutu kuuse-kooreüraski kahju, mille vilju hakkame nägema lähimatel aastatel, ei ole Suurele Munamäele väärikas lahendus,» lisas sihtasutuse Rõuge valla turismi nõukogu juht, vallavolikogu keskkonna- ja korrakaitsekomisjoni esimees Aigar Kalk.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles