Danke, Lena! Kullatüdruk lahkus võitjana

, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Magus musi: Magdalena Neuner tegi eile      viimase etteaste MK-sarjas ning viis koju suure kristallgloobuse.
Magus musi: Magdalena Neuner tegi eile viimase etteaste MK-sarjas ning viis koju suure kristallgloobuse. Foto: AFP/SCANPIX

Läbi aegade edukaim naislaskesuusataja Magdalena Neuner pani sportlaskarjäärile punkti, võites kolmandat korda MK-sarja.
 


25-aastase Neuneri karjääri viimane etteaste MK-sarjas ei kujunenud ilmselt päris selliseks, nagu ta lootis – sakslanna läbis 12,5 km ühisstardiga sõidu kaks esimest lasketiiru puhaste paberitega, kuid kolmandas tiirus jäi viiest märgist üles koguni neli ning järgmises veel kaks.

Kuuest trahviringist hoolimata lõpetas ta kuuendana, lehvitades finišis rõõmsalt fännidele. Pisut hiljem sai ta kolmandat korda suudelda MK-sarja üldvõitjale antavat suurt kristallgloobust.

«See ei tundu hüvastijätuna, nüüd algab midagi muud,» sõnas Neuner naerusuiselt. «Olen veendunud, et ei tule enam tagasi. Armastan laskesuusatamist ja mul olid imelised seitse hooaega, aga olen alati tahtnud lahkuda tipus. Ja see on suurepärane lõpp, MK-sarja esikoht näitab, et olen parim, ja tänu sellele on natuke lihtsam lahkuda.»

Debüüt 18-aastasena

Nii fännide, ajakirjanike kui ka kaasvõistlejate seas palavalt armastatud Neuneri edulugu algas üsna varakult – juba nelja-aastasena hakkas ta tegelema mäesuusatamisega, kaks aastat hiljem vahetas ala ja siirdus murdmaasuusatamise trenni ning üheksa-aastaselt viis saatus ta kokku laskesuusatamisega.

Nimelt osales ta 1996. aastal pooljuhuslikult laskesuusatamise näidistreeningul. «Mul polnud tol ajal aimugi, mis see biatlon on, teadsin vaid, et see hõlmab suusatamist ja laskmist,» tunnistas Neuner. «Mulle anti relv kätte ja mul õnnestus kohe ka märki tabada, see oli suurepärane tunne!»

Rohkemat polnudki vaja, ja Neuner vahetas taas ala, seejuures äärmiselt edukalt – järgnevad neli aastat domineeris ta Saksamaa noortesarjas

Schülercup ja 2004. aastal pääses noorte ja juunioride MMile, kus võitis ühe kulla ja kaks hõbemedalit. Ühtekokku võitis Neuner omaealiste seas seitse maailmameistritiitlit.

Andekas tüdruk jäi mõistagi silma Saksamaa koondise peatreenerile Uwe Müssiggangile, kes kutsus 16-aastast Neunerit MK-sarja Uschi Dislit asendama, kuid tütarlapse vanemad polnud sellega nõus.

Debüüdi MK-sarjas tegi sakslanna kaks aastat hiljem, võisteldes 18-aastasena kodupubliku ees Ruhpoldingus, kus sai sprindis 41. ja jälitussõidus 21. koha. Vähem kui aasta hiljem teenis ta Oberhofis karjääri esimese MK-etapivõidu ning siis tema tõeline tähelend alles algas.

2007. aasta maailmameistrivõistlustel võitis Neuner 19-aastasena sprindis ja jälitussõidus kuldmedali ning kaks päeva pärast oma 20. sünnipäeva saavutas ta kirkaima autasu ka teatesõidus, ühtlasi sai sakslannast läbi aegade noorim kolmekordne maailmameister.

Edasisi plaane ei avalda

Tagantjärele on Neuner tunnistanud, et toonane edu tuli ka tema enda jaoks pisut

ootamatult ja tal ei olnud võimalust võite nautida. «Olin siis veel noor ja naiivne, lasin ennast edasi-tagasi väntsutada,» meenutas ta. «Mind kisti mu rahuliku elu juurest ära, ma ei teadnud, mis on õige ja mis vale, kes mulle head soovib ja kes mitte. Mõnikord lebasin voodis ja mõtlesin, et ma ei suuda enam, kuni vanemad mõistsid, kui kurnav see kõik minu jaoks oli.»

Seetõttu palkas Neuner vaimse ettevalmistuse treeneri. «Ma ei tea, kuhu ma jõudnud oleksin, kui ma poleks midagi muutunud,» mõtiskles Neuner. «Millegipärast kasutavad üsna vähesed vaimse ettevalmistuse treenerite abi, aga kui nad seda teeksid, saaksid teada, et vaid meie ise saame endale pingeid peale panna.»

Vähemalt Neuneri puhul oli see igati õige samm, sest sakslannast sai tõeline laskesuusatamise kuninganna, kes võitis rekordilised 12 maailmameistritiitlit, kaks olümpiakulda, 34 MK-etappi ning kolmel korral MK-sarja esikoha.

«Ootan pikisilmi kojujõudmist, seda teadmist, et võin asjad lahti pakkida ja talveriided kappi ära peita,» naeris ta. «Nüüd algab normaalne elu.»

Kuigi Neuner on aastatega oma pangaarve üsna kopsakaks kasvatanud, elab ta siiani väikeses külakeses nimega Wallgau, kus ta üles kasvas. Neuner jagab kodu oma vanaemaga, vahetus läheduses elavad ka vanemad, kuna perekond on Neuneri jaoks väga tähtis.

«Ma ei taha enam pidevalt reisida, tahan lihtsalt kodus olla ja lõõgastuda, teha asju, mida ma varem teha ei saanud,» lausus Neuner, kes unistab ka emakssaamisest.

Küsimusele, millega ta nüüd tegelema hakkab, pole Neuner seni eriti vastata tahtnud. «Mul on küll mõned plaanid, aga need on minu plaanid,» jäi ta napisõnaliseks. «Mul on hobisid, näiteks käsitöö, armastan kududa, aga mulle meeldib väga ka harfimängimine. Ei midagi erilist, täiesti tavalised hobid.»

Üks on aga kindel – uut Magdalena Neunerit ei pruugi laskesuusatamine enam kunagi näha.

«Olen 23 aastat treener olnud ja vaid korra näinud nii suurt talenti, ma ei usu, et niipea mõni samasugune sportlane esile kerkiks,» arvas Müssiggang.

«Ta pole ainult Saksamaa, vaid kogu maailma staar. Ta ei jäta tühimikku mitte ainult meie koondisesse, vaid kogu laskesuusatamisesse,» lisas Saksamaa naistekoondise peatreener, endine tipplaskesuusataja Ricco Gross. «Ta on meie päike.»

Magdalena Neuner

Sündinud 9. veebruaril 1987

MK-debüüt: 13. jaanuar 2006

Saavutused:

MK-etapivõite: 34

MK-poodiumikohti: 63

MK-sarja üldvõite: 3 (2008, 2010, 2012)

Olümpiamedalid: kaks kulda, üks hõbe

MM-medalid: 12 kulda, neli hõbedat ja üks pronks

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles