Teenistuskaaslased leinavad Tartus uppunud Briti sõdurit Israel Delanimatit

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Briti armee 3. pataljoni The Rifles reamees Israel Delanimati
Briti armee 3. pataljoni The Rifles reamees Israel Delanimati Foto: Briti kaitseministeerium

Ühendkuningriigi kaitseministeerium kinnitas, et nädalavahetusel Tartus Emajões uppunud sõdur oli 24-aastane reamees Israel Delanimati.

«Kinnitame tohutu kurbusega 3. pataljoni The Rifles laskuri Israel Delanimati hukkumist Eestis operatsioonil CABRIT. Ta suri pärast 3. juunil 2023 Eestis Tartus toimunud vahejuhtumit teenistusvälisel ajal. Oleme sel kurval ajal mõtetes Delanimati perekonna ja sõpradega,» teatas Briti kaitseministeerium.

Israel Delanimati pataljoniülem, kolonelleitnant Barry (Briti armee ei avalikusta välismissoonil olevate ohvitseride täisnimesid – toim) meenutas, et hukkunud kaaslane oli hea huumoriga ja heasüdamlik, kuid raudse tahtega ning ennastsalgava pühendumise kehastus.

«Kuigi ta oli veel noor mees, oli ta leidnud aega pühenduda põhjalikult muusikale, võitluskunstidele ja toiduvalmistamisele,» lisas pataljoniülem.

Pataljoni koosseisu kuuluva kompanii ülem major Flood meenutas, et Tartus hukkunud teenistuskaaslane liitus kompaniiga eelmisel aastal Saksamaal, veidi enne üksuse lähetamist Eestisse tänavu jaanuaris. 

«Tema põnevus eesootavate väljakutsete ees oli käegakatsutav hoolimata jaanuari külmast temperatuurist. Del oli tuntud oma naeratuse poolest, mis võis muuta iga ruumi rõõmsamaks. Mõnikord, kui enamikul meist sai kannatus otsa, leidis Del põhjuse nalja heita,» meenutas major Flood.

Fidžilt pärit Delanimati maetakse kodumaale.

Turvakaamerate salvestiste põhjal on teada, et laupäeva varahommikul kell 3.40 liikus noor mees Dorpati hotelli lähedal Rahu silla jalakäijate tunnelisse, laskis seal end mingil põhjusel üle metallpiirde vee kohale rippu ja kukkus vette. Seejärel püüdis ta ujuda Tasku keskuse poole ja hetk hiljem visati talle juhuslikult sündmuskohale sattunud kaatrilt päästerõngas. Ometi mees rõngani ei ulatunud või ei osanud seda märgata ja kadus abistajate pingutusest hoolimata vee alla. 

Pealtnägijad andsid juhtunust kohe häirekeskusele teada ja pinnaltpäästjad alustasid varsti otsinguid. Päeval asusid meest otsima politseikaatri ja sonariga Mustvee kordoni piirivalvurid, kaasati ka vabatahtlikud. Esialgu see tulemust ei andnud.

Laupäeva pärastlõunal laekus politseisse teade ühe välismaalase kadumise kohta. Sõbrad otsisid 24 aasta vanust meest, kes ei olnud hotelli naasnud ja kellega neil polnud õnnestunud ööst saadik kontakti saada.

Pühapäeva päeval otsingud jätkusid ja siis olid abis ka vabatahtlikud tuukrid sukeldumisklubist Maremark. Kella 13.30 ajal tõid tuukrid jõest välja uppunu, kelleks osutus sama mees, keda sõbrad enam kui ööpäev olid otsinud.

Copy
Tagasi üles