Nädal ⟩ Eesti haagib end taeva all Venemaast lahti (4)

Priit Pullerits
, vanemtoimetaja
Copy
Eleringi projektijuht Illimar Vahtras Tartu-Valmiera rekonstrueeritud elektriliini all Lõuna-Eestis Tsirguliina lähedal. Taamal paistab vana, nõukogudeaegne mast.
Eleringi projektijuht Illimar Vahtras Tartu-Valmiera rekonstrueeritud elektriliini all Lõuna-Eestis Tsirguliina lähedal. Taamal paistab vana, nõukogudeaegne mast. Foto: Margus Ansu

Selleks et Narva lähistelt läbi Tartu Valmierasse kulgev 216 kilomeetri pikkune moodne kõrgepingeliin saaks valmis ja Eesti energiasõltuvus agressiivseks muutunud idanaabrist väheneks, tuli abi paluda nii Türgilt kui ka Hiinalt.

Ühtäkki ajab Illimar Vahtras, Eleringi kollane ohutusvest seljas ja valge kiiver peas, end ATV sadulas püsti ja vaatab kahtlevalt-kalkuleerivalt ettepoole. Silmapiir ulatub kergelt künklikul ja veidi võsastunud maastikul poole kilomeetri kaugusele ning kaob siis nõlva taha. Ainult üksikud hõbedakarva elektrimastid, mil kõrgust umbes kolmkümmend meetrit, jäävad paistma. Ja eemal kaovad needki sinise taeva taustal vaateväljast.

Vahtrase, Eleringi projektijuhi, sundis Lõuna-Eestis, Tsirguliinast ja Väike-Emajõest paar kilomeetrit Läti pool ettevaatlikkusele vesi ATV rataste all. Milline muutus võrreldes kõigest paarsada meetrit selja taha jäänud Vilaski krossirajaga, mis keerutab pehme liivaga küngastel! Nüüd annavad aga üksikud kõrguvad hundinuiad märku, et vett on eespool pehmes pinnases enamgi veel. Seal luurab oht, et masin, olgugi kirjade järgi maastikuvõimekas, vajub kuskil mülkasse ja jääb kinni.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles