Rootsi mõttekojale ei meeldi Patria relvamüük

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: patria.fi

Mõttekoda Stockholmi Rahvusvaheline Rahu-uuringute Instituut (SIPRI) arvustab Soome sõjatööstuse Patria otsust müüa granaadiheitjaid Saudi Araabiale, leides, et neid relvi võidakse kasutada meeleavaldajate mahasurumiseks,


YLE teatel tellis Saudi Araabia Patrialt 36 granaadiheitjat. Loa müüa saudidele Nemo suurtükisüsteemi andis Soome valitsus Patriale mullu detsembris.

SIPRI teaduri Pieter Wezemani sõnul kannab antud tehing aga endas eetilist dilemmat. «See on süsteem, mida on väga lihtne välja tuua. Seda on lihtne sõidutada kuhugi ja siis kasutada – kuidas ise soovid – kas relvastatud jõu vastu, kes sind ähvardab, või ka äärmuslikuks vägivallaks elanikkonna vastu,» märkis ta.

Samal ajal koguvad Saudi Araabias tuure pinged suniitidest valitsejate ja šiiidi vähemuse vahel.

Need granaadiheitjad pannakse Kanada soomukeile, mida Saudi Araabia kasutas naaberriik Bahreinis meeleavalduste mahasurumiseks.

Wezemani sõnul pole võimatu, et Patria relvi kasutataks samadel eesmärkidel. «Ma siiralt loodan, et Soome võimud on kaalunud võimalust, et neid relvi saab kasutada seda tüüpi konfliktides nagu me oleme näinud Liibüas, Süürias, Egiptuses – kõigis kohtades, kus on olnud ülestõus,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles