Eestlastele jäävad nende ebainimlikud elutingimused Norras arusaamatuks

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitaja.
Ehitaja. Foto: SCANPIX

Ehitusi kontrollinud Norra tööinspektori sõnul elasid neli Eesti ehitajat ebainimlikes tingimustes, ühele Eesti ehitajale aga jäävad etteheited arusaamatuks.

Norra tööinspektor Jan-Inge Sætre oli üllatunud, kui Førdes asuvat ehitusobjekti kontrollides avastas, et ehitajatest eestlased elavad pooleliolevas hoones, kirjutab portaal NRK.

Ta nimetas ehitajate elutingimusi ebainimlikeks ja kinnitas, et see on üks hullemaid, mida ta näinud on. Nii näiteks magasid ehitajad põrandal madratsite peal ning ühes ruumis hoiti toiduaineid, sh konserve. Ruumid olid tolmu täis ning hoones puudus tuleohutussüsteem. Eestlaste kinnitusel ei olnud nad teadlikud, et see ei ole lubatud ning väitsid, et tegu on tavapäraste elutingimustega. Norra võimude esindajad nõudsid et ehitajad pooleli olevast hoonest välja koliksid.

Ehitajad ei nõustu etteheidetega

Norra tööinspektorite käiku kajastanud leheloo kommentaariumis võtab sõna ka üks selles majas elanud ehitajatest. Mehe sõnul ei saa ta aru, miks ei või ta madratsil magada, kui talle nii meeldib. Ehitaja sõnul on neil võimalus kasutada külmkappi, kuid nad arvasid, et nii on parem.

Ehitaja sõnul pakivad nad tavaliselt töötegemise ajaks oma asemed garderoobi kokku. «Pärast tööd koristame kõik ruumid ja õhutame need. Meie elutingimused on täpselt nii head, kui me ise seda teeme,» kirjutab ta. Mehe kinnitusel ei tööta nad kemikaalide ega kahjulike materjalidega, seega ei tohiks pärast õhutamist olla ruumides rohkem tolmu kui tavalises maaelamises.

«Ma tahan öelda, et keegi ei sunni meid nii elama, aga nii me teenime märksa enam ja on märksa mugavam elada hoones, kus on eraldi magamisruumid, dušš ja kõik muu, mida me vajame,» kirjutab eestlane. Ta lisab, et nad võiksid elada mõnes odavas kämpingus, kus on kitsas, pole vett, dušši ning kulutada seejuures raha.

«Ma tahan öelda, et nii elamine on meie valik ja me tahame nii ka edasi elada,» kinnitab eestlane. Ta lisab, et teine küsimus on seadus ja kui nii ei tohi, siis on teine asi. «Ma olen kindel, et mõnes ajutises konteineris on märksa hullem elada. Laske meil teile ehitada ilusaid maju,» lõpetab ta oma arvamuse.

Pilte eestlaste elamistingimustest näeb sellel lehel.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles