Eesti alustas USAga pensionikindlustuse lepingu läbirääkimisi

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pensionär.
Pensionär. Foto: SCANPIX

Sel nädalal külastas Eestit Ameerika Ühendriikide delegatsioon, et arutada kahepoolse pensionikindlustuse lepingu sõlmimist.

Koostööleppe sõlmimise põhimõte on samalaadne Eesti ja teiste riikide vahel sõlmitud lepingutega. Kui Eestis töötanud inimene on läinud elama USAsse, siis Eesti maksaks inimesele pensionit vastavalt siin omandatud pensionistaaži järgi ning kui inimene on töötanud USAs ja Eestisse tagasi tulnud, siis maksavad Ühendriigid inimesele pensioni seal omandatud staaži järgi. Merle Malvet selgitas, et inimesel tekib seega õigus saada pensionit mõlemast riigist juhul kui tal on omandatud pensionistaaž nii Eestis kui USAs.

Läbirääkimised jätkuvad sügisel. Siis külastab Eesti delegatsioon juba Ameerika Ühendriike, et lepingu lahtiseks jäänud punktid täiendavalt läbi arutada. Suure tõenäosusega saab kokku leppida ka lepingu rakendamiseks vajalikud praktilised meetmed. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles