Inglismaal on ravil kolm haavata saanud Eesti sõdurit

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti sõdurid Afganistanis. Pilt on illustratiivne.
Eesti sõdurid Afganistanis. Pilt on illustratiivne. Foto: Rinze Klein

Kaitseväe Peastaabi ülem kolonel Neeme Väli külastas eile Ühendkuningriigis kolme taastusravil olevat Eesti sõdurit, kes on raskelt vigastada saanud lahingutes Lõuna-Afganistanis.

«Haavatud sõdurite meeleolu on üldiselt hea, nende ravi edeneb hästi,» ütles kolonel Väli. Koloneli kinnitusel on ravi ja taastusravi, mida Eesti sõdurid Ühendkuningriigi haiglates ja taastusravikeskustes saavad, maailmatasemel.

Tema sõnul oli sõduritega ka juttu noorte meeste tulevikuplaanidest, mis on suures osas jätkuvalt seotud teenistusega Eesti kaitseväes.

Kolonel Väli sõnul pakub kaitsevägi Eesti eest sõdinud ja lahingutes vigastada saanud kaitseväelastele jõukohaseid ja neile sobivaid teenistuskohti ning korraldab ka hariduse omandamise.

Väli kohtus ka Ühendkuningriigi operatiivstaabi ülemaga operatiivalal viitseadmiral George Zambellasega ja sai ülevaate kavandatavatest NATO juhitud rahvusvaheliste julgeolekutagamisjõudude lõunaregiooni väejuhatuse operatsioonidest Lõuna-Afganistanis.

Ühendkuningriigi sõjaliste operatsioonide juhid tõstsid esile Eesti üksuse kõrget moraali, head varustust ja eeskuju väärivat väljaõpet ning rõhutasid Eesti sõduri kõrget kvaliteeti.

Kolonel Väli sõnul rääkis ta oma kolleegiga läbi edasise sõjalise koostöö üksikasju ja kutsus viitseadmiral George Zambellase külaskäigule Eestisse.

Ühendkuningriik aitab Eestil üles ehitada kaitseväe jaoks uusi võimeid ning on valmis katma sõjalise koostöö raames ka osaliselt nende võimete loomise väljaõppekulud. Praegu valmistavad Ühendkuningriigi instruktorid ette demineerimismeeskondi ja Eesti Õhuväele ründelennukite sihitajaid.

Kõne all oli ka jalaväe ühisõppuse korraldamine Eestis. 2006. aastal peeti Eestis ühisõppus Kalev Ekspress, mille käigus valmistati ette Scoutspataljoni baasil formeeritud missiooniüksuseid. Kalev Ekspressil osalesid lisaks Eesti jalaväele, Ühendkuningriigi territoriaalarmee ja USA jalaväe üksused.

Suurbritanniast lendas kolonel Väli edasi Brüsselisse, kus tal seisavad ees kohtumised NATO operatsioonide väejuhatuses ja Hollandi Kuningriigis NATO Brunssumi ühendväejuhatuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles