Kapselkohvimasin kogub populaarsust

Kuldar Kullasepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kohvi tahetakse mugavalt, lihtsalt ja kiirelt. Kuid seejuures ei soovita teha allaandmisi kvaliteedis. Filtrikohvi ja espressomasinate kõrvale on tekkinud uued köögiseadmed – kapselkohvimasinad.


Majanduslik surutis on vähendanud kohvi tarbimist. Paulig Coffee ASi turundusjuht Piret Madar teab öelda, et 2011. aasta jooksul vähenes kohvi tarbimine Eestis 10%. Sellest veelgi enam vähenes nn keskmise hinnaklassi kohvi pruukimine, samas oli ka kasvavaid segmente.

«Tarbimine liigub ülespoole kahes grupis: ühelt poolt rohkem eksklusiivsemate, kvaliteetsemate ja seega ka kallimate kohvide poole, teiselt poolt kasvas eelmisel aastal hinnatundlik tarbijagrupp, kes ostab ja eelistab teatud tooteid ainult hinna tõttu, pööramata tähelepanu nende kvaliteediomadustele,» tõdeb Madar.

Espressoubade müügikasv annab märku sellest, et espressomasinad muutuvad aina populaarsemateks. Kasv ei ole kiire, kuid stabiilne. «Arvan, et espressomasinate laiemat levikut kodudes on pärssinud nende kõrge hind,» ütleb Madar. Seda kinnitab ka Euronicsi kauplusi opereeriva Sandman Grupi turundusjuht Kaili Nikkinen, kelle sõnul on espressomasinate müük stabiilne, eelistatuimad on odavamad masinad.

Kapslid erineva maitse jaoks
Espressomasin hirmutabki paljusid oma hinnaga. Kuigi hea kohviku kvaliteediga kohv tuleb isiklikku espressomasinat omades oluliselt odavamalt kätte kui kohvikus, siis esimene väljaminek on paljudele püüdmatu.

Espressomasinate hinnad algavad 350 eurost ja ulatuvad isegi üle kahe tuhande euro. Suur hinnavahe tähendab ka vahet kvaliteedis. Odavalt soetatud masin võib kaasa tuua pettumuse kohvi kvaliteedis. Niinimetatud käpaga masinad on odavamad, kuid nõuavad kohvivalmistajalt rohkem aega kui kulub pelgalt nupuvajutusele.

Kapselmasin sätib end espressomasina ja traditsioonilise filtriga masina vahele. Seda on ülimalt lihtne kasutada, võimaldades samas valmistada väga erinevaid kohvijooke. Mugavus on mõnes mõttes võrreldav väikeste lahustuva kohvi pakikestega, ainult et kvaliteedivahe on mäekõrgune. Poest erinevaid kapsleid ostes saab valida mitme kohvijoogi vahel või teha ka näiteks kakaod. Seega sobib masin kodudesse, kus igal pereliikmel oma väljakujunenud eelistused. Tuleb vaid poest sobivad kapslid koju tuua.
Kuid kapslil ja kapslil on vahe. Nimelt on poest saada erinevate tootjate kapselkohvimasinaid. Paraku pole aga saada universaalseid, erinevatele masinatele sobivaid kapsleid. «Olen ka näinud, kuidas masin pole pärast «vale» kapsliga katsetamist enam töökõlblik,» hoiatab Madar.

vajab harjumist
Nagu iga suurema ostu puhul peaks ka uut kohvimasinat soetades tegema mõned arvutused. Kohvimasina ostmisel võiks ühe näitajana püüda võrrelda kohvitassi hinda. Kapselmasinatel on ühe kapsli hinnaks umbes 35 senti. Just niipalju tuleb siis maksta ühe tassi eest. Espressomasinate puhul on tassi maksumust raskem arvutada.

Rolli mängib nii kohvi kilohind kui kogus, palju ube ühe tassi tarvis ära jahvatatakse. Madar käib omalt poolt välja tassi hinnaks 14 senti, keskmise hinnaga espressokohv, 10 grammi tassi kohta. Seda on üle kahe korra vähem kui kapselmasina puhul, kuid siin ei ole arvestatud sadadesse eurodesse ulatuvat nn esmase investeeringu maksumuse vahet.

Kapselmasinad on suhteliselt uus nähtus ja alles oma kohta otsimas. Kaili Nikkineni sõnul on klientide huvi kapselmasinate vastu suur, kuid müük esialgu tagasihoidlik. «Toode on uudne ja vajab harjumist,» ütleb ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles