Eesti mälestab märtsiküüditamise ohvreid

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märtsiküüditamise mälestusüritus Tallinnas 2011. aastal.
Märtsiküüditamise mälestusüritus Tallinnas 2011. aastal. Foto: Peeter Langovits

Täna toimuvad üle Eesti üritused mälestamaks 1949. aasta märtsiküüditamise ohvreid.

Keskpäeval toimub Tallinnas Vabadussõja võidusamba jalamil märtsiküüditamise aastapäevale pühendatud mälestustseremoonia, millele järgneb jumalateenistus Jaani kirikus. Õhtul täitub Vabaduse väljak tuhandete mälestusküünaldega.

Eesti ajaloo ühele traagilisemale sündmusele pühendatud tseremoonia algab keskpäeval Vabadussõja võidusamba juures ja selle avab Memento Tallinna Ühenduse esindaja Anne Eenpalu, palvuse peab EELK peapiiskop Andres Põder, kõneleb Memento Tallinna Ühenduse esimees Leo Õispuu.

Järgneb pärgade asetamise tseremoonia, kus Tallinna linna poolt asetab mälestuspärja abilinnapea Kalle Klandorf. Ühise mälestuslauluna esitatakse koos «Eesti lipp» ja edasi siirdutakse mälestusjumalateenistusele Jaani kirikusse, mis kestab kell 13.00-13.45.

Õhtul on kavas süüdata küüditamise ohvrite mälestuseks Vabaduse väljakul vähemalt 22 000 kalmuküünalt, just nii suur oli küüditamisohvrite arv.

Plaani kohaselt süüdatakse küünlad kell 18.00, tuhandete küünalde kuma peaväljakul jääb seda rasket päeva meenutama kuni kella 3.00ni.

Ürituse korraldamisega on seotud Eesti Noorteühenduste Liit, Eesti Õpilasesinduste Liit, Eesti Üliõpilaskondade Liit, SA Unitas, akadeemilised organisatsioonid ja oodatud on kõik, kes kohale tulles oma mälestusküünla süütavad.

Eesti Memento Liidu korraldatud mälestusüritused toimuvad üle Eesti:

Tallinnas toimub kell 12.00 mälestusseisak Vabadussõja Võidusamba jalamil ja kell 13.00 mälestusjumalateenistus Jaani kirikus. Teenivad EELK peapiiskop Andres Põder ja õpetaja Arne Hiop.

Tartus toimub kell 10.00 mälestusjumalateenistus Pauluse kirikus ja kell 12.00 mälestusseisak Murtud Rukkilille märgi jalamil.

Pärnus toimub kell 12.00 mälestusseisak Papiniidus represseritute mälestuskivi jalamil.

Jõgeval toimub kell 10.00 teedevalitsuse pargis mälestusseisak küüditamisohvritele rajatud mälestusmonumendi jalamil.

Rakveres toimub kell 11.00 mälestusjumalateenistus Kolmainu kirikus ja kell 12.00 leinakimpude asetamise tseremoonia Okaskrooni jalamil.

Narvas toimub kell 12.00 mälestusmiiting Narva raudteejaama taga represseeritute mälestusmärgi jalamil.

Keilas toimub kell 12.00 raudteejaamas represseeritute mälestuskivi jalamil lillede ja pärgade asetamise tseremoonia.

Valgamaal toimub kell 12.00 Keeni raudteejaamas mälestusmiiting.

Hiiumaal toimub kell 14.00 mälestustseremoonia Lehtma sadamas küüditamisohvrite mälestusmärgi jalamil.

Võrumaal toimub kell 12.00 mälestusseisak Võru kalmistul represseeritute mälestussamba jalamil.

Viljandis toimub kell 17.00 mälestuspäeva üritus represseeritute mälestuskivi juures. Mälestuskõne praost Marko Tiituselt. Jaani kirikus toimub Paastumaarjapäeva mõtisklus-kontsert. Esinevad Viljandi Kultuuriakadeemia üliõpilased.

Haapsalus toimub kell 12.00 mälestuspalvus Toomkirikus ja Läänemaa Memento lipu õnnistamise tseremoonia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles