Reformierakond: linnaosade kaotamine halvendab elanike elukvaliteeti

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna volikogu Reformierakonna fraktsiooni esimees Remo Holsmer..
Tallinna volikogu Reformierakonna fraktsiooni esimees Remo Holsmer.. Foto: Elmo Riig / Sakala

Keskerakonna esitatud plaan linnaosade kaotamise kohta halvendab oluliselt nende linnaosade elanike elukvaliteeti, leidis Reformierakonna Tallina volikogu fraktsiooni esimees Remo Holsmer.

Nõmme ja Pirita linnaosade kaotamine on julge samm, sest nendest linnaosades on aja jooksul kujunenud selge idenditeediga linnaosad, vahendas erakonna pressiesindaja Holsmeri mõtet.

«Tulevikus peab sotsiaaltoetuse või oma hoovis puu raiumise loa taotlemiseks Kakumäelt, Hiiult või Piritalt sõitma Vabaduse väljakule. Lisaks kaob linnaosadest vastutus - iga linnaosavanem on huvitatud, et tema linnaosas oleks teed korras, lumi koristatud ja tänavad puhtad. Nüüd kaob vastutusemoment ja otsustamine viiakse inimestest väga kaugele,» sõnas Holsmer.

Linnaosade kaotamise osaks on ühtlasi ka kaval kinnisvaraskeem - linnaosavalitsuste majadele on Keskerakond kindlasti juba ostjad leidnud, sõnas Holsmer.

Ta lisas, et Suur-Tallinna idee käis Reformierakond välja eelmise aasta lõpus ning ses suhtes tuleb tunnustada Keskerakonda, et nad on seda ettepanekut toetama asunud.

Tallinna reforminoorte sõnul tähendab Keskerakonna plaan kaotada pealinnas linnaosad Pirita, Nõmme ja teiste ajalooliste linnaosade identiteedi ja elanike kodukohauhkuse jalge alla tallamist ja nende piirkondade huvide esindatuse vähendamist Tallinna volikogu tasemel.

«Vaevalt jääb oma parema valimistulemuse nimel sellise otsuse tegemine linnaelanike pahameeleta. Tallinna reforminoored kavatsevad selle vastu võidelda, kogume allkirju ja teeme kõik, mis vähegi demokraatlik õigusruum võimaldab,» lausus Tallinna reforminoorte esimees Allan Allmere.

«Kindlasti on taktikaliselt kaval nipp riigieelarve kärpimise varjus Tallinnas Pirita, Nõmme, Lasnamäe ja kõik ülejäänud linnaosad ära kaotada. Et kes see ikka jõuab Tallinnas toimuvale tähelepanu pöörata, kui üleriigiliselt kärbitakse riigiaparaadi suurust ja kulu. Aga tähelepanu pöörata võiks,» kirjutas Keit Pentus oma veebipäevikus.

Sest linnaosade kaotamine ei vääri tähelepanu mitte niivõrd valimistel häälte ümber- või ringijaotumise tõttu, vaid seetõttu, et pärast linnaosade kaotamist halveneb otseselt linnaelanike olukord, leiab Pentus.

«Kui näiteks Lasnamäe linnaosa kaoks ja kogu linnaosa eest hea seismine viidaks üle Vabaduse platsi, võivad lasnamäelased üsna kindlad olla, et näiteks linnaosa tänavate puhtuse, heakorra või kasvõi hoovide puhtuse vastu tuntakse veel vähem huvi, kui praegu,» hoiatas reformierakondlane.

«Või kes seisab selle eest, et näiteks pargid, väikesed tänavad või suurte majade sisehoovid oleksid valged ka sügisel või talvel? Või näiteks planeerimise küsimus. Kui pole linnaosasid, pole ka neid, kes Nõmme ja Pirita, või ka Õismäe ja Põhja-Tallinnas toimuvat ehitustegevust ja planeerimist linnaosa seisukohast vaatavad ja jälgivad. Kes on see, kes hakkab edaspidi võitlema Kadrioru või Kalamaja miljöö säilitamise eest?» küsib Pentus.

«Kindlasti on ka praegu neid tegelasi, kelle tegemistel on linnaosad rist jalus ees.
Kasvõi sellessamas planeerimise küsimuses. Pole linnaosasid, pole probleemi. Seda, tõsi küll, mitte linnaelanike, vaid Vabaduse platsi jaoks,» nentis Pentus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles