Ja veel: paljud arvavad, et noorena lühikest aega erinevates kohtades toimetamine ja tihti töökohtade vahetamine on kogemuste saamiseks hea. Kuid Jaanus ei nõustu sellega täielikult: kuigi nõnda võib palju näha, ei pruugi mõned lihtsamad asjad sel moel hästi selgeks saada. «Ma näen, kuidas tuleb noor tähtsast kohast, ja ei oska isegi hakklihakastet teha. Tegelt ka?»
«Kõik lihtsalt ei oskagi süüa valmistada»
Kokandusmaailmas esimesi, kuid suuri samme astuv KoHo kokk Renate ütleb, et kutseharidust, eriti kokakutset, võiks rohkem väärtustada. Üheksa aastat erinevates söögikohtades teisel pool köögiust toimetanud ehk toidunautlejaid teenindanud neiu leidis tee kööki alles eelmisel aastal. Sest miks mitte? Võiks ju seda külge ka proovida. Ta läkski Tallinna Teeninduskooli kokaks õppima ning ühtlasi toimetab ta juba mõnda aega KoHo tagaruumides.
Aga mitte ainult. Tegelikult võib Renatet praegu pidada üheks Eesti parimaks nooreks kokaks – vähemalt siis, kui arvesse võtta tänavuse kutsemeisterlikkuse võistluse Noor Meister tulemusi, kus neiu esikoha noppis. Peatselt läheb ta Eestit esindama Gdanskis toimuvale EuroSkills 2023 võistlusele.
Niisugune tööd südamega võttev ja end arendav kokk leiab alati tööd, arvab Jaanus Koho ning lisab, et valdkonnas on omajagu arenguvõimalusi. Kuigi väga heast kokast ei pruugi alati saada suurepärane peakokk. Eks see sõltub ka isikuomadustest.
Aga… mida arvab sellise kogemusega peakokk sellest, kas koka töö on raske?
«Ükski töö pole raske, kui sulle meeldib seda teha. Aga kui teed vastumeelselt, siis rügadki iga päev,» ütleb ta. Ja lisab, et see pole siiski amet kõigile: köögis on töö pingeline ja pealegi mõni inimene lihtsalt ei oskagi süüa valmistada. «Ükskõik kui palju üritab, mõnele pole lihtsalt antud. Muidu võib olla väga tore ja asjalik, aga süüa teha ei oska.»