Kilgi alluvad tegelevad Pere riismete kantimisega

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2006. aastal ostis Rein Kilk skeemitades ära Werol Tehased, nüüd tulid aga Tartu Milli omanikud talle kosja tema enda meetoditega. Sel 2010. aasta märtsis tehtud fotol uurib Kilk, kuidas Werol Tehaste tootmishoones töö sujub.
2006. aastal ostis Rein Kilk skeemitades ära Werol Tehased, nüüd tulid aga Tartu Milli omanikud talle kosja tema enda meetoditega. Sel 2010. aasta märtsis tehtud fotol uurib Kilk, kuidas Werol Tehaste tootmishoones töö sujub. Foto: Margus Ansu

Rein Kilgi alluvad tegelevad Pere kontserni riismete kantimisega, kuid seekord ohustab Kilki ka eraisiku pankrot.
 

Eile tunnistas Werol Tehased Tartu maakohtu Jõgeva kohtumajas maksejõuetust ja tõenäoliselt kuulutab kohus järgmisel nädalal pankroti välja. Ületuleval esmaspäeval jahvatavad kohtuveskid aga Rein Kilgi Lihameistri pankrotti.

Pankrotiavalduse esitasid Weroli vastu Oilseeds Trade ja Kevili põllumajandusühistu, nende nõue oli kokku 360 000 euro ringis. Pole kahtlust ka Lihameistri pankrotis, sest lisaks ühele erafirmale taotleb enda pankrotti ka Lihameister ise.

Tegelikkuses on see aga alles lõpu algus. Kontserni emafirma ja riigi ühe suurima leivatootja Pere peatsest pankrotist annab aimu 50 protsendi aktsiate omaniku (ja Kilgi äia) Neeme Raigi reedene taandumine ettevõtte juhatusest. Raig ise põhjendas Postimehele, et tema läks pensionile. Firmas toimuvast ei osanud mees midagi kõneleda, soovitas pigem pöörduda Kilgi poole, kes jäi aga telefonitsi tabamatuks.

Pere juhatusse jäi veel Aleksandr Švõrov, samal ajal loodi aga veebruari lõpus uus ettevõte Pere Pagar, mida esitleti Tartu Postimehele kui müügiorganisatsiooni. Tegelikkuses viidi tulevasest pankrotipesast Perest uude firmasse üle ka kogu Perele kuulunud kinnisvara ehk leivatehase kinnistud Tartus Ringteel.

Vanad nipid

Seega on pankroti korral lootust oma raha osaliselt tagasi saada vaid kinnistute hüpoteegipidajatest pankadel, väiksematele võlausaldajatele jäävad tühjad pihud. Pere ASi enda maksuvõlg oli eilse seisuga kasvanud 575 000 euroni.

Aga selsamal Pere Pagari registreerimise päeval, 27. veebruaril loodi ka uus, võlgadeta firma Pere Holding, mille juht on endine suusataja Kaspar Kokk, nimi viitab aga uue kontserni emafirmaks saamise ambitsioonile.

Mis siis ikkagi saab Pere leivatoodetest, millel on tänu leivas kasutatavale naturaalsele juuretisele Eestis üksjagu sõpru? Hoolimata varade ümberliigutamise katsetest usuvad Kilgile lähedal seisnud allikad, et seekord ei õnnestu tal päästa kübetki leivatootmisest. Pere leivatehase seadmed on vanad ja amortiseerunud.

Samal ajal on Eestis leivatööstusi niigi rohkem kui piisavalt. Eesti Leivaliidu presidendi Uno Kaldmäe kinnitusel võiks võimalikele ostjatele huvi pakkuda pigem Pere enam kui kümneprotsendiline turuosa ja hulk ettevõtte toodetest.

Niisiis võib Pere leiba osta poest heal juhul ka edaspidi, aga võimalik, et seda ei toodeta enam Tartus. Pere leivatootmisel pole sugugi kerged ajad, sest firmal on lisaks kõigele muule prisked võlad riigi suurimale jahumüüjale Tartu Millile. Ühtlasi on Tartu Milli omanikud ka riigi suurimad suhkruärimehed. Räägitakse isegi seda, et Pere leivatehasest olla halvimatel hetkedel käidud sularaha eest Säästumarketis suhkrut ostmas.

Siin leidubki allikate kinnitusel üks vastustest küsimusele, miks rentis Kilk Weroli rapsiõlitehase äsja välja just Tartu Milli omanike Uuno Lausingu ja Romet Puhki firmale. Igal juhul kinnitas Postimehe allikas, et Tartu Milli omanikele Kilk juba naljalt mütsi pähe ei tõmba. «Ma ütleks, et nemad on kraadi võrra vingemad mehed kui Kilk ise, seekord tehti Kilgile ettepanek, millest oli võimatu keelduda,» lisas allikas.

Ühest küljest tagas Weroli väljarentimine ettevõtte töö jätkumise, teisalt võib olla tegu katsega suunata pankrotimenetlust ülejäänud võlausaldajatele ebasobivas suunas. Rendilepinguga koormamine kahandab teiste võimalike ostjate jaoks Weroli turuhinda ja seega on Lausingul ja Puhkil firma ostmiseks suurepärased šansid. Romet Puhk ei teinud eile saladust, et soovib Werol Tehaste vara pankrotipesast välja osta.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles