Ühinenud vallas säästetakse töötasudelt 40 000 eurot aastas

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vändra vallavanem.
Vändra vallavanem. Foto: Ardi Truija

Kolm aastat tagasi Kaisma vallaga ühinenud Vändra valla juhi Peeter Reimanni hinnangul säästab omavalitsus pärast liitumist töötasudelt ligi 40 000 eurot aastas.

Täna avaldatud regionaalministri valitsemisalas valminud analüüsist selgub, et liitunud omavalitsused on valitsemiskuludelt kokku hoidnud kolmandiku võrra. Üheks selliseks näiteks on 2009. aastal Kaisma vallaga ühinenud Vändra vald.

«Eks ühinemine on kõige rohkem kasulik väikesele omavalitsusele, antud juhul siis Kaisma elanikele,» rääkis vallavanem Reimann. «Näiteks oli Kaisma vallal pooleli külakeskuse ja põhikooli renoveerimise projekt, millele nende eelarve juures poleks olnud võimalik investeeringut taotleda, sest nende maksumus oli peaaegu pool valla eelarvest.»

Reimann rääkis, et kui Kaisma ja Vändra vald liitusid, siis oli kahe valla valitsemiskulu 170 000 eurot, kuid 2011. aastal 130 000 eurot.

«Selle taga oli see, et liitumishetkel oli tööl 16 inimest, aga nüüd 12,» rääkis ta. «Näiteks kahte vallavanemat ega vallasekretäri polnud vaja.» Osa töötajaid koondati.

Kiisler tõi täna analüüsi esitlusel Vändra valla näiteks. Tema andmetel kulus neil enne ühinemist valitsemikuludele keskmiselt 15,5 protsenti eelarvest, nüüd aga 12,8 protsenti. Rahaliselt tähendab see ministri väitel 68 000 euro suurust kokkuhoidu aastas.

«Oleneb, mida valitsemiskulude all mõelda,» kommenteeris Reimann mõnevõrra erinevaid arve. «Mina mõtlen valitsemikulude all ainult töötasusid, mitte autode ülalpidamist ja muid üldkulusid.»

Reimanni sõnul on raske öelda, kuhu säästetud raha suunati. «Kaisma piirkonnas olid pooleli ehitised ja kanalisatsioonivõrgu uuendamine – kuskile europrojektides osalemiseks see läinud,» ütles ta.

Kuna vallamaja asub Kaisma elanike jaoks 200 meetri asemel paarikümne kilomeetri kaugusel, pole Reimanni sõnul kõik inimesed muudatusega rahul. «Aga rahulolu kasvab,» kinnitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles