Strandberg: rahvaarvu olukord pole dramaatiline, vaid väga hea

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marek Strandberg.
Marek Strandberg. Foto: Peeter Langovits

Märtsi alguses madalat rahvaarvu prognoosinud Eestimaa Roheliste erakonna liige Marek Strandberg ütles, et tegelikult on rahvastiku olukord väga hea.

Strandbergist sai üks madala rahvaarvu ennustajaid märtsi algul, kui ta igapäevaseid loendatute andmeid kasutades rehkendas, et sama tempoga jätkates ei ületa Eesti tegelik rahvaarv 1,1 miljonit.

«Jälgisin rahvaloenduse edenemist oma huvist. Algul lisandus päevas 16 000 loendanut, ühel nädalal iga päev aga vaid mõni tuhat. Sellest võis teha järelduse, et rahvaarv ei pruugi ületada 1,1 miljonit,» meenutas Strandberg.

Strandbergi sõnul ei tähendanud arvutus seda, et ta oleks Eesti rahvaarvu suhtes skeptiline, vaid ta soovis numbrite langusele lihtsalt tähelepanu pöörata. Päev hiljem tunnistaski statistikaamet, et tegu oli süsteemi veaga.

Päev enne aktiivse loenduse lõppu on Eestis loendatud 1 323 863 inimest.

«Ma arvan, et täna me saame kinnituse väga heale asjale. Kui loendustulemused pärast korduste ellimineerimist jäävad 1,3 miljoni inimese kanti, siis võib öelda, et meie erinevate registrite tõeväärtus on väga kõrge ja olukord ei ole mitte dramaatiline, vaid väga hea – me teame väga täpselt oma rahvastikuprotsessi,» hindas Strandberg.

«Sellega oleme me oluliselt paremas seisus kui lõunanaabrid lätlased ja leedulased, kelle jaoks on andmete ilmsikstulek olnud pigem kurb kui meeldiv sündmus. Vastupidi – tulemust tuleb käsitleda kui kiitust statistikaametile, kes on suutnud registriandmeid väga täpselt korras hoida,» kinnitas Strandberg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles