Täna tähistatakse autismiteadlikkuse päeva

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laps.
Laps. Foto: SCANPIX

Täna tähistatakse juba viiendat aastat järjest ülemaailmset rahvusvahelist autismiteadlikkuse päeva, mille eesmärgiks on avardada inimeste silmaringi autismi kohta ning ühtlasi loodetakse kutsuda inimesi üles varasele diagnostikale ning kiirele sekkumisele.

Euroopa autismiorganisatsioone koondav Autism-Europe ning Autism Speaks Põhja-Ameerikast kutsuvad üles 1. ja 2. aprillil valgustama hooneid väliselt sinise valgustusega, et pöörata tähelepanu autismiga inimeste probleemidele ja võimalustele.

Samuti kutsutakse inimesi üles toetuseks kandma nendel päevadel sinist värvi riideid ja tegema annetusi autismiorganisatsioonidele.

2011. aastal võtsid sellest aktsioonist osa 48 erinevat riiki, kus kokku särasid sinises valgustuses üle 2000 võimsa ja olulise hoone, nagu näiteks Sidney ooperimaja, Parlamendihoone Budapestis, Empire State Building New Yorgis, Niagara juga Kanadas, Rahvuslik Kontserdihall Dublinis, Universal Studios Hollywoodis, Canton Tower Hiinas ja paljud teised hooned.

Eestis avatakse 2.aprillil kell 16.00 Estonia talveaias Läti tekstiilikunstniku Irisa Blumate personaalnäitus «Tulelilled» autismiteadlikkuse päeva tähistamiseks. Näituse korraldajateks on Läti Vabariigi suursaatkond Eestis, Läti Tekstiilikunstnike Assotsiatsioon ja Rahvusooper Estonia.

«Kontseptsiooni «growBaltic» raames on kavas korraldada mitmeid kultuurilisi, teavitavaid ja heategevuslikke üritusi seoses 2.aprillil tähistatava autismiteadlikkuse päevaga, et toetada igati autismiga lastega peresid Eestis, Lätis ja Leedus,» ütles Läti suursaadiku abikaasa Inara Eihenbauma. «Mai lõpus kavandame heategevuskontserte erinevates Eesti linnades, samuti autismiteemalist konverentsi Eesti, Läti ja Leedu koostöös».

Autism on kompleksne neurobioloogiline arenguhäire, mis mõjutab ning avaldub iseärasustena kommunikatsioonis, käitumises ja sotsiaalses suhtlemises. Autism mõjutab ligikaudu 1 last 110-st ning poisse enam kui tüdrukuid. Autismiga inimesed erinevad üksteisest autismile omaste iseärasuste raskuse, vaimsete võimete ja kaasnevate haiguste poolest. Maailmas hinnatakse olevat umbes 67 miljonit autismiga inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles