Aaviksoo: NATO saladuste lubade väljastamine vajab ülevaatamist

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Aaviksoo
Jaak Aaviksoo Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Kaitseministri kohuseid täitva haridus- ja teadusministri Jaak Aaviksoo sõnul ei eksinud riigi julgeoleku volitatud esindaja riigikogu liikmetele NATO saladuse lubade mitteandmisega seaduse vastu, kuid lubade andmise kord vajab selgemaks muutmist.

Kaitseministeerium osutas, et tänases Eesti Päevalehes ilmus artikkel, millest jääb ekslik mulje, justkui oleks riigi julgeoleku volitatud esindaja omavolitsenud sellega, et jättis NATO salajased load riigikogu liikmetele väljastamata.

Seadused sätestavad, et kui välisleping nii nõuab, siis peavad välislepingute salajasele infole ligipääsemise lubade saamiseks julgeolekukontrolli läbima ka need isikud, kellel on juba olemas juurdepääsuõigus Eesti riigisaladustele.

Samuti tuleb NATO teabekaitse kokkuleppe kohaselt alliansi salajasele infole juurdepääsu andmisel esmalt läbida ka julgeolekukontroll.

Kokkuvõttes lähtus riigi julgeoleku volitatud esindaja oma töös nii Eesti seadusandlusest kui ka välislepingutest.

Aaviksoo sõnul on küsimus kehtivate seaduste vastuolulises ja pingeid tekitavas tõlgendamises. «Koos riigikoguga tuleb sellele juriidilisele vaidlusele leida selge lahendus, aga sellele ei aita kaasa alusetud etteheited riigi julgeoleku volitatud esindaja aadressil, kes on kohusetundlikult Eesti seadusi ja välislepinguid täitnud,» nentis Aaviksoo.

Euroopa Liidu salastatud teabele saavad riigikogu liikmed juurdepääsu ametikohajärgselt sarnaselt Eesti riigisaladusele.

Riigi julgeoleku volitatud esindaja ülesanne on kaitsta Eesti riigile antud salastatud välisteavet, korraldada välisriikide salastatud teabekandjate liikumist ja salastatud teabe edastamist teistele riikidele.

Samuti väljastab esindaja välisriikide ja rahvusvaheliste organisatsioonide salastatud teabele juurdepääsu võimaldavaid sertifikaate ning peab välisriikide ja rahvusvaheliste organisatsioonide salastatud teabe põhiregistrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles