Tallinna võim on varemgi püüdnud rahvaküsitluste tulemusi mõjutada

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka Vabadussõja võidusamaba asukoha leidmiseks korraldati omal ajal kallutatud küsitlus.
Ka Vabadussõja võidusamaba asukoha leidmiseks korraldati omal ajal kallutatud küsitlus. Foto: Toomas Huik

Tallinna linnaisad on püüdnud enda korraldatud rahvaküsitluste tulemusi mõjutada alates esimesest küsitlusest.


Erinevus on vaid selles, et kui 2005. aastal maksis linnapea Tõnis Palts rahva arvamuse suunamise omast taskust kinni, siis tänane linnavalitsus teeb seda maksumaksja kulul ja Keskerakonna suurima võlausaldaja vahendusel.

Teatavasti toimus esimene rahvaküsitlus aastal 2005. Linlastelt küsiti: «Kus peaks teie arvates paiknema Vabaduse ausammas: Vabaduse väljaku piirkonnas või mujal?»
Kuigi juba rahvahääletuse küsimus suunab samba asukohaks valima Vabaduse väljakut, kutsus Palts igaks juhuks linlasi ka oma raha eest üles just sellist valikut tegema.

«Mina usun, et Vabaduse ausamba ainuõige koht on Vabaduse väljakul, Harjumäelt välja kaevatava Ingeri bastioni müüri ees,» kirjutas Palts 36 000 tallinlasele saadetud pöördumises.

Linnapea tunnistas, et mõjutab nii tõepoolest hääletamist. «Meeldetuletuskirjaga tahtsin teadvustada Tallinna inimestele, et hääletamata jätjad väljendavad sellega oma ükskõiksust ja hoolimatust nende suhtes, kes meile tänase vabaduse kätte on võidelnud,» põhjendas Palts. Pöördumise 23 000kroonise trüki- ja postikulu maksis mees ise kinni, teatas ERRi uudisteportaal toona. Linna rahakotist maksti kinni 50 000 krooni eest raadioreklaami. Ülejäänud reklaamikulud kattis vabariigi valimiskomisjon.

Pärast seda on Tallinnas korraldatud veel kolm rahvaküsitlust. 2005. aasta oktoobris viis linnavalitsus läbi küsitluse teemal: «Kas linn peaks alustama noortele peredele suunatud munitsipaalkorterite ehitust?» Küsitlusel osales 4901 inimest, kellest 89 protsenti vastas «Jah» ning 11 protsenti «Ei». Küsitlust reklaamiti raadios 50 000 krooni eest ning ajalehtedes 20 000 krooni eest.

Järgnes viie aasta pikkune paus, kuni Edgar Savisaare juhitav linnavalitsus pidas 2010. aasta mais vajalikuks linlastelt küsida: «Kas Tallinna kesklinnas tuleks sõidukite piirkiirus alandada 50-lt km/h 40-le km/h?» 7709 vastanust oli piirkiiruse alandamise poolt 19,5 ja vast 80,5 protsenti. Küsitlust reklaamiti raadios 25 000 krooni eest.

Tänavu märtsis toimunud tasuta ühistranspordi küsitlusel osales aga juba 68 059 elanikku ning tasuta sõitu pooldas neist 75,5 protsenti.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles