Hollandis tekkis kohtuvaidlus Anne Franki puu üle

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amsterdamis murdus kuulus kastan 2010. aasta augustitormis
Amsterdamis murdus kuulus kastan 2010. aasta augustitormis Foto: SCANPIX

Hollandis tekkis ebatavaline kohtuvaidlus Teise maailmasõja ajal juuditüdrukule Anne Frankile meeldinud kastanipuu ümber.

Natside eest end Amsterdami ühe büroohoone katusekambris peitunud Frankide peret, eriti aga Anne Franki lohutanud puu murdus 2010. aasta augustitormis, edastab AFP.

Puust jäi järgi umbes meetrikõrgune osa.

Puujäänused viis minema ja säilitas Van der Leij firma. Nüüd tahab see firma puujäänuste kaitsmisele pühendunud organisatsioonilt sisse nõuda tuhandeid eurosid jäänuste säilitamise eest.

Kohus langetas eile otsuse, et puu kaitseorganisatsioon peab puu säilitamise ja hoidmise eest nimetatud firmale maksma 16 000 eurot.

Kui seda ei tehta, siis ei pea firma puujäänuseid kaitseorganisatsioonile loovutama. Organisatsiooni esindaja kinnitusel ei ole neil sellist summat kuskilt võtta.

Puuasjatundjate kinnitusel oli kastanipuu murdudes 150-aastane ning mädanik oli teda kahjustanud.

Enne puu ümber kukkumist võeti sellest pistoksi, millest hakati  uusi puid kasvatama. Neid saadeti näiteks Pariisi ja Washingtoni.

Anne Frank suri Bergen-Belseni koonduslaagris 1945. aastal tüüfusesse. Anne Franki kirjutatud päeviku, milles mainiatkse ka kastanit, avaldas ta isa Otto Frank, kes perest ainsana koonduslaagrist ellu jäi, raamatuna.

See ilmus esialgselt hollandi keeles pealkirja all «Het Achterhuis: Dagboekbrieven van 12 Juni 1942 – 1 Augustus 1944».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles