Pentus: kas tahetakse veel pensionitõusu kärpida?

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Reformierakonna riigikogu fraktsiooni esimehe Keit Pentuse sõnul jääb üleskutsetest õpetajate palgakasv ja pensionide tõus ühtlustada mulje, et tahetakse asuda pensione vähendama.


Tema sõnul on rünnatud praegu ca 4500-kroonise keskmise pensioni viieprotsendilist tõusu. «Mulje jääb, nagu kutsutaks üles pensionitõusu ikkagi nulli tõmbama. Mina seda plaani mõistlikuks ei pea.»

Pentus ütles Postimees.ee'le, et õpetajate palgatõusu nõudjate ülesastumine on arusaadav selles mõttes, et kes ikka kärpimise üle rõõmustab.

«Taustaks on aga iga sellise protesti puhul küsimus, et kust siis raha üheks või teiseks palgatõusuks võetakse?»

Pentus ütles, et oleks üldiselt väga ettevaatlik juba kokkulepitud kaheksa miljardi krooni suuruse kokkuhoiupaketi sisu uuesti avamise suhtes. «Kärbete tegemisel lähtuti põhimõttest, et kokkuhoid puudutab kõiki valdkondi solidaarselt. Rasketel aegadel on võimalik pingeid vältida juhul, kui sellest põhimõttest kinni peetakse.»

Kui erakondade esimehed eelmise nädala kolmapäeval kärpepaketti kokku leppides käed lõid, olid nad pidanud Pentuse sõnul eelnevalt nõu oma erakondade sees ja saanud kinnituse just sellisel kujul see pakett heaks kiita.

«Ma arvan, et see oli parim variant hetkel võimalikest. Ma usun, et see kokkulepe ka peab.»

Noore Õpetaja Huviklubi, Eesti Õpilasesinduste Liit (EÕEL) ja Eesti Lastevanemate Liit tegid valitsusele avaliku pöördumise, milles kutsuvad valitsust tõstma õpetajate palka võrdselt pensionitega.

Võimuliit otsustas eelmisel nädalal, et lubatud 14 protsendi asemel jääb pensionitõus tänavu 5 protsendi tasemele.

Kui lahutada aasta alguses 8 protsenti tõusnud õpetajate palgast maha 7-protsendine kärbe, peaks nende palgatõus jääma 2-3 protsendi kanti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles