Peapiiskop: demokraatia keskpunkt on inimväärtuste austamine

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EELK peapiiskop Andres Põder.
EELK peapiiskop Andres Põder. Foto: Peeter Langovits

Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) peapiiskop Andres Põder selgitas, et Eesti poliitikute püüd taotleda Venemaal rohkemat demokraatiat on kiiduväärne, kuid ta kahtleb, kas Venemaa punkansambel Pussy Rioti meetodid selleks olid õiged.

Põder rõhutas, et nii tema kui ka president Ilves taotlevad tegelikult ühiseid eesmärke, vahendas ERR Uudised ETV saadet «Kahekõne.

«Minagi oma pöördumises vaimulike poole ütlesin, et probleem on selles, kuidas neid õigeid eesmärke, mida ka meie poliitikud on taotlenud, saavutada heade ja õigete vahenditega, mul on hea meel, et president ka viitas sellele, et kirik pole kutsutud olema kerge või lihtne partner, vaid kiriku missioon on ka oma tõetunnetuse seisukohalt anda nõu ja korrigeerida teatud hoiakuid,» rääkis Põder, et tema ja president Ilvese vahel tegelikult konflikti ei ole.

Põder rääkis saates, et Pussy Rioti ülesastumist pühakojas on uskliku inimese jaoks raske seostada kirikujuhtide ja kirikupoliitikaga, vaid pigem assotsieerub see ründena jumala vastu või üleastumist nendest reeglitest, mis on inimesele seatud pühakojas käitumisele, austuse väljendusena jumala ees. «Sealt tuleb minu meelest see konflikt, kui need inimesed oleksid mingil teisel moel juhtinud tähelepanu nende arvates kirikujuhtide ebakohasele käitumisele, siis oleks seda ka õigeusklikud paremini mõistnud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles