Simson: Oviir ja Savisaar-Toomast peaksid europarlamendist tagasi tulema

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Simson.
Kadri Simson. Foto: Peeter Langovits

Keskerakonna fraktsiooni esimehe Kadri Simsoni hinnangul käitusid Keskerakonnast lahkunud riigikogu liikmed valesti, sest akna all istudes rusikaid viibutada on lihtne, aga tulu sellest ei tõuse.


«Eelkõige puudutab see kahte Euroopa Parlamendi saadikut, kes on sinna valitud erakonna häältega. Ei Vilja Savisaar ega Siiri Oviir ei saanud sinna isiklike häältega, nad läksid sinna erakonna mandaati kandma. Eriti Vilja Savisaar, kes on Edgar Savisaare asendusliige,» vastas riigikogu Keskfraktsiooni juht Kadri Simson küsimusele, kas erakonnast lahkujatele kaasnevad ka mingid sanktsioonid. Simsoni kinnitusel on mõlemad eurosaadikud enne kandideerimist andnud lubaduse, et nad esindavad Euroopas Keskerakonda.

«See on eetika küsimus. Kui sa oled seal erakonna häältega, siis kas sa jätkad mitte kellegi esindamist kolm aastat või sa annad selle võimaluse erakonna liikmetele, kelleks on Jüri Ratas ja Vladimir Velman,» sõnas Simson.

Fraktsiooni juhi sõnul pole neil täna erakonnast lahkumisest teatanud nelja saadikuga mingeid isiklikke vastuolusid. «Nad on kaitsnud meie eelnõusid ja ma näiteks ei kujuta ette, et Inara Luigas, kes rahanduskomisjonis on nii tugevalt toetanud astmelise tulumaksu eelnõu hakkaks nüüd hääletama käibemaksu tõusu poolt,» rääkis Simson. Ta lisas, et loodab koostöö jätkumisele ka edaspidi ning et lahkujate maailmavaade üleöö ei kaoks.

Simson on veendunud, et riigikogu liikmel on oma valijate eest võimalik paremini seista fraktsioonis olles, selle asemel et akna all istuda. «Seda ma üritasingi oma kolleegidele selgeks teha. Aknaaluse staatus on esialgu suure tähelepanu all, aga veidi aja pärast ei ole seal võimalik enam sisulist tööd teha,» toonitas saadik.

Simsoni hinnangul tegid tänased lahkujad vale otsuse, sest nad ei saa täita neid lubadusi, mida nad andnud on. «Lihtsam variant on ära minna, keerulisem on seista oma põhimõtete eest ja töötada seal, kuhu sind valitud on. Valiti lihtsam variant ja alati ei ole lihtsam variant õigem,» leidis Simson.

Rääkides lahkujate tulevikust Eesti poliitikas, sõnas Simson: «Ma usun, et neid kõiki ootab ees õnnelik tulevik. Alati ei pea õnn tulema poliitikast.» «Ma soovin neile head ja usun, et see vale otsus ei saa neile koormaks, mida kanda,» lisas ta.

Simson meenutas, et eri aegadel seni Keskerakonnast lahkunutest on ainsana teinud silmapaistvat karjääri Sven Mikser. «Ei saa loota, et alati kõik kordavad seda ühte erandit,» leidis fraktsiooni juht. Küsimusele, kellele tänastest lahkujatest ta ennustab Sven Mikseri edu kordumist, vastas Simson, et praegune sotsiaaldemokraatide juht oli Keskerakonnast minnes erakonna aseesimees, aga tänastest minejatest ei ole kellelgi seda positsiooni. Ta möönis, et Siiri Oviir on küll olnud erakonna aseesimees. «Aga ma arvan, et Siiri Oviiri ootavad ilmselt ees Euroopa avarused,» lisas ta.

Simsoni sõnul on ta väga tänulik neile saadikutele, kes alles jäid. «Ma usun, et oleme endiselt töövõimeline fraktsioon ja suudame täita kõik komisjonid pädevate liikmetega,» lisas saadik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles