Kodukandi kodulehed närutavad uudistega

Aivar Aotäht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Aivar Aotäht

Internetiajastule kohaselt püüavad end maailmale avada kõik Viljandimaa omavalitsused, kuid kohalikke värskeid uudiseid, mida tundub neti teel loomulik otsida, nad niisama lihtsalt kätte ei anna.


Võta sa nüüd kinni, kas väikeses omavalitsuses ei olegi ühtki uudist või lihtsalt ei viitsi või ei oska kohalik võim neid kodulehel serveerida.



Alljärgnevat ülevaadet koostades püüdsin kehastuda inimeseks, kes otsib just nimelt uudiseid, kuid kel pole aega kodulehte põhjalikult tundma õppida. Nii ei teinud minagi põhjalikku uurimistööd.



Järeldus: nõnda otsides ei pruugi otsitavat leida. Tuleks kehastuda hoopiski uudisekütiks, kes salakavalalt peitu pugenud teate üle kavaldab ja kätte saab. Iselugu, kui uudist otsib kohalik elanik, kes on valla või linna kodulehega paremini kursis. Temal ilmselt näkkab — kui muidugi üldse on, mida otsida.



Kuidas olukorda parandada? Kui juba koduleht on loodud, peaks vald või linn seda vähemasti iga nädal ka uuendama (iga äripäev oleks ilmselt palju nõutud). Pakkuge värskeid uudiseid ja tooge need kergelt leitavana esikohale! Aegunud teated kustutage ära või pange arhiivi.



Ja hiiglama hea, kui omavalitsused kodulehti arendades omavahel koostööd teeksid, et ühe valla elanik leiaks vajaliku info kergelt üles ka naaberomavalitsuse kodulehelt.



Omavalitsused on järgnevas ülevaates tähestikulises järjekorras. Eelmise nädala lõpul alustatud ülevaade on värskendatud eile päeval.



Abja valla kodulehel

eraldi uudiste linki ei ole. Kesksel kohal asuvad mitmesugused teated, millest mõni on kohalik ja mõni üldine, osa neist aegunud.



Esikohale on seatud sotsiaalministeeriumi pressiteenistuse teade, millest ajakirjandus on korduvalt kõnelnud: rohkem kui 94 000 pensionäri ja toetuste saajat, kellele enne laekus raha postkontorisse või tuli koju, saavad selle alates veebruarist pangakontole.



Üks link kutsub vaatama, mis toimub, juhatades infoportaali «Nädal Viljandis» kodulehele. Abja uudistest ei kõppugi.



Halliste vald

pole samuti uudiste rubriiki vajalikuks pidanud. Uudislikud teated on koondatud linkide alla «Uus!» ja «Mis, kus, millal». Neist esimesele klõpsates avaneb loetelu, milles on tähtsaimale kohale seatud pensionide saamise korra muudatus. Teisena nimetatud link edastab samuti üldise teate: haigekassa kasutab alates 1. jaanuarist rahvastikuregistri aadresse.



Veel leiab lingi «Teated», kust kõigepealt saab teada päästeameti korraldatavast loominguvõistlusest. Aga ei ühtegi teadet Halliste vallast — sellena ei saa ju võtta Õisu maastikukaitseala kirjeldust.



Uudiseid otsides jääb algul tähelepanuta link «Kohalik ajaleht», mis värskeimana pakub lugeda «Lõuna-Mulgimaa» jaanuarinumbrit.



Karksi valla

uudiseid otsides köidab kodulehel tähelepanu link «Tarvilik teave». Sellel klõpsamine annab sõna otseses mõttes lisa vaid mõne punkti jagu: «Tarvilik teave...» Ehk siis ei midagi.



Seejärel haarab pilk paremalt «Viimased uudised». Paraku on see vaid värviline klibakas, mis ei avanegi. Selle all on eraldi «Viimased teated». Eilne esimene teade on tõesti värskelt samal päeval üles pandud, kuigi vaatab mitu nädalat ette, kutsudes vallarahvast 24. veebruaril Karksi kultuurikeskusesse vabariigi aastapäeva tähistama.



Ka kolm järgmist teadet on lisatud veebruaris, kuid viies ja viimane on lumelükkamise kohta möödunud aasta 24. novembrist.



Lehekülje vasakus nurgas on ootamatult avanenud «Uudised». Klõpsates avaneb valik «Uudiste arhiiv» ning sellele vajutades saab ühe sõna veel lisaks — «Aasta:». Ja ongi kõik.



Siiski. Kui hakkan kodulehte sulgema, köidab all paremal nurgas tähelepanu «Ürituste kalender». Eelinfo on pandud sinna.



Kolga-Jaani valla

kodulehe puhul on siinkirjutaja valmis kihla vedama, et veel eelmise nädala lõpul oli sellel lingi all «Teated» vaid üks aegunud teade, millega volikogu kutsus liikmeid 30. jaanuari istungile. Eile oli aegunud teade kadunud, aga koos sellega oli haihtunud ka kogu rubriik. Uudiseid ei ole Kolga-Jaani vallas vähemalt kodulehe andmeil üldse.



Kõo valla

kodulehega on hoopis omamoodi lugu. Nime järgi tuletades avaneb Kirivere kooli netikülg. Google’i otsingumootori kaudu leiab üsna hõreda olemisega Kõo valla kodulehe, millel «Uudiseid» ega «Teateid» ei ole. Kesksel kohal seisab pealegi tekst: «Alates 1. maist 2007 asub Kõo valla koduleht aadressil http://www.koovv.ee. Käesolevalt lehelt leiate kõik avalikustamisele kuuluvad dokumendid ja sissekanded.»



Nimetatud aadressile suundudes avaneb aga veebimajutust pakkuva Netpointi koduleht, millelt Kõo valla kohta enam viiteid ei leia.



Teadjate abil leian Neti.ee kaudu siiski veel ühe Kõo kodulehe variandi ja see tundub olevat päris. Uudiste rubriiki pole, selle asemel pakutakse «Kasuliku info» all tähtsaid telefoninumbreid. Loogiline tundub uudiseid otsida ka «Teadete» alt, ent seal on aegunud, kuid ülimalt põhjalik info Kirivere põhikooli rekonstrueerimise hanke kohta.



Uudiste rubriigita koduleht parandab puuduse, pakkudes eraldi lingi alt juurdepääsu Kõo valla ajalehele. Värskeim on jaanuarinumber.



Kõpu valla

kodulehel on «Uudiste» rubriik kenasti olemas, ehkki veel selle aasta algul oli viimane ning ühtlasi ainuke uudis 2006. aasta 22. veebruarist. Ligi kolme aasta vanune teade kõneleb sellest, kus asub Kõpu vallavalitsus.



Hiljuti lisandunud värske uudis informeerib volikogu istungist 9. veebruaril kell 17 vallamajas.



Mõisaküla

on oma kodulehel toonud välja «Tarviliku teabe», «Teated» ja «Uudised». Kui Karksi valla tarvilik teade piirdus sõna otseses tähenduses kolme punktiga, siis Mõisaküla on loetlenud hulga tähtsaid telefoninumbreid ja mitte ainult väikelinna omi.



Teateid on eraldi rubriigis kolm ja kõik lisatud veebruaris. Värskeimas, eile üles pandud sõnumis on kirjas, et avatud on Mõisaküla tulekaitse seltsi kontor.


«Uudiste» lingi alt avanevad uudised, millest neli värskemat on sellest aastast, aga mitte väikelinna enese kohta. Esikohal on 20. jaanuaril lisatud sotsiaalkindlustusameti pressiteade. See ütleb: «Need pensionärid, kes on saanud teate, et nende toetus ei laeku riigi kulul, saavad pensioniameti otsuse vaidlustada.»



Kohalikku infot võib leida ürituste kalendrist.



Paistu vald

on võtnud uudised ja teated kokku ühisesse sellenimelisse veergu. Värskeim uudis on siseministeeriumilt ning ütleb, et 22. jaanuaril jõustub elektrituruseaduse täiendamise seadus.



Värskemad teated, sealhulgas info valla veebruarikuu sündmuste kohta on jäetud veerus tahapoole.



Kodulehelt leiab vallalehe värske numbri. Veel on sündmuste kalender, kuid üsna õbluke. Näiteks eile oli võimalik vaadata vaid järgmise päeva sündmusi ning sisuliselt oli tegu hoopiski teatega valla arengukava kohta.



Et seltsis on segasem, pakub koduleht veel «Üldinfot» ja «Infot», kusjuures nii eraldi kui esimese omakorda ka teise hõlma all.



Pärsti valla

kodulehel köidab pilku paremale seatud veerg silmatorkavalt suure ja tummise pealkirjaga «Uudised». Sama sisuni jõuab ka vasakult veerult.

Omapärasel kombel on mõni uudis nimetatud lihtsalt teateks, samas kui mõni teine, sisuliselt samuti teade kannab korralikku informeerivat pealkirja.

Värskeim uudis ütleb, et Päri rahvaraamatukogu on 6.-8. veebruarini juhataja haigestumise tõttu suletud.

Kui valida uudisterubriigi alt «Vanemad uudised», hüppab ette siiski kogu uudisterida, mille all on omakorda «Vanemad uudised». Alles sellele vajutades seatakse nimekiri vanemate teadete järgi.

Kes tahab valla elu kohta rohkem lugeda, leiab lingi «Infoleht», kus on sellest aastast olemas nii jaanuari- kui veebruarinumber.



Saarepeedi valla

lehel «Uudiseid» ja «Teateid» ei leidu. Avalehel on siiski viis, ehkki üldise iseloomuga infonuppu. Esikohal seisab teave, et pensioni saab pangast kätte alates viiendast kuupäevast.



Uudisteotsija tähelepanu köidab veel link «Aktuaalne», kust paraku leiab vaid ühe uue ja ühe aegunud teate.



Suure-Jaani valla

kodulehel on link «Uudised», kuid see on paigutatud muus loetelus eelviimasele kohale enne ürituste kalendrit. Eraldi on avalehe all keskel ära märgitud ka «Viimased uudised».



Esimene uudis teatab tagantjärele, et 28. jaanuaril oli Suure-Jaani gümnaasiumis volikogu istung. Teisel kohal seisev uudis soovib rahulikke jõule ja rõõmurohket 2009. aastat.



Tarvastu vald

väärtustab uudiseid ja on selle rubriigi tõstnud avalehel kesksele kohale. Vaid «Valla teated» on veel kõrgemal. Lingile «Uudised» vajutades avanevad pealkirjad sujuva efektiga.



Kõigepealt eelinformeerib Tarvastu volikogu istungist selle nädala neljapäeval. Veel läinud nädala lõpul oli esiteateks: «Elektrita maakodud saavad vooluvõrguga liitumiseks toetust taotleda liitumistasu toetusest.» Need kaks on ainsad sel aastal kodulehele lisatud uudised.



Uudiste rubriiki jõuab ka siis, kui valida «Teated» või siis «Valla teated». Sisu sellest kahjuks värskemaks ei muutu.



Uudislikku infot leiab kohaliku lehe «Tarvastu Teataja» lingi alt. Teateid võib saada ka siis, kui uurida lähemalt ilma pealkirjata kalendrit — alles sealtkaudu avaneb rubriigipealkiri «Sündmused».



Viiratsi vald

on otsustanud paigutada uudised linkide «Sümboolika» ja «Koostööpartnerid» vahele. Teises kohas on eraldi veel «Viimased uudised...». Paraku ühtki uudist ei ühest ega teisest kohast ei leia. Täielik tühjus.



Samas on Viiratsi vald paremasse ülanurka teinud «Otseviited», mis teatab põhjalikult ees ootavatest üritustest kuni juuni lõpuni välja. Sealtsamast leiab ka valla kuukirja jaanuarinumbri.



Viljandi on maakonnakeskusele sobivalt seadnud avalehele keskele lingid «Pressiteated», «Viljandi uudised» ja «Nädal linnavalitsuses». Need kõik ning veel palju muudki on omakorda koondatud rubriiki «Avalik teave ja meedia».



Ühtlasi pakub Viljandi koduleht võimaluse saada lisainfot kõikvõimalike ürituste kohta ka infoportaalist «Nädal Viljandis» ning lisaks sellenimelisele lingile veel teiseks «Kultuurivärava» lingi kaudu.



«Pressiteadete» nimekirjas oli eile 13 esimest pärit sellest aastast. «Uudiste» all avanevad ainult tänavuse aasta teated, mida eile oli 14, ja nagu ka pressiteadete puhul, on võimalik arhiivist vanu otsida.



Värskeim uudis eilsest teatab, et feng shui loeng 9. veebruaril jääb ära.



Võhma linna

kodulehelt on võimalik valida nii «Uudised» kui «Uudised, teated», sisu on täpselt sama.



Uuemad teated on 9.—15. veebruari ürituste kohta ning neist esikohale seatu teatab, et 10. ja 11. veebruaril osaleb Võhma linnasekretär Siiri Voll avaliku teenistuse eetika koolitusel Tallinnas.



Võhma kodulehelt saab lugeda ka kohalikku linnalehte, värskeim on jaanuarinumber.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles