Savisaar-Toomast: raske oli vastutada erakonnas toimuva eest

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vilja Savisaar-Toomast
Vilja Savisaar-Toomast Foto: Peeter Langovits / Postimees

Keskerakonnast lahkumisest teatanud Euroopa Parlamendi saadik Vilja Savisaar-Toomast kinnitas, et kavatseb tööd europarlamendis jätkata samadel põhimõtetel, mis siiani. Erakonnast välja astus ta seetõttu, et ei suutnud vastutada selle juhtide eetiliste tõekspidamiste ja tegude eest.

«Loomulikult jätkan tööd europarlamendis, sest ega ma ole seal ennekõike Keskerakonna esindaja. Meid koos Siiri Oviiriga valisid need, kes hindavad tsentristlikke väärtusi, nende põhimõtete alusel olen ma töötanud siiani ja jätkan ka edaspidi. Jätkame tööd ka liberaaldemokraatlikus fraktsioonis, sest ega ma ole ju oma poliitilisi väärtushinnanguid muutnud,» selgitas Vilja Savisaar-Toomast.

Ta tõdes, et 2009. aastal ei valitud Euroopa Parlamenti üksikuid nimesid, vaid erakond esines terviknimekirjana. «Aga Keskerakond reastas oma sisevalimistel saadud häälte järgi saadikud täpselt sellises järjekorras, nagu oli. Kui Edgar Savisaar loobus oma mandaadist ega tahtnud minna esindama oma valijaid, oli loogiline, et järgmisena sain mandaadi mina. Tookord oli seadus selline.»

Savisaar-Toomast kinnitas, et praegu ühegi teise parteiga liituma ta ei torma. «Kui ma oleksin sellepärast erakonnast astunud välja, te mulle erakonna põhimõtted ei sobi, mu väärtushinnangud või poliitiline maailmavaade oleksid muutunud, oleks see teistmoodi toimunud, ilma igasuguse võitluseta erakonna sees,» rääkis ta.

«Küsimus tekkis sellest, et eetiline tase, mille alusel erakonna juhid hindasid eri tegusid, muutus vastuvõetamatuks. Kahjuks ei saanud ka erakonna sees sellele tähelepanu juhtida, sest kõik, kes häält tõstsid, nende vastu järgnesid repressioonid. Kui ei jaga selliseid eetilisi tõekspidamisi, on väga raske olla vastutav nende tegude eest, mis erakonnas on toimunud,» kõneles Savisaar-Toomast.

«Esialgu ei näe ma küll vajadust astuda mõnda teise erakonda. Vaatame, kui suureks see grupp inimestest koguneb, kes Keskerakonnast lahkuvad, ja kas kujuneb sellest mingi mõttekaaslaste ring. Mul ei ole kuhugi kiiret, teen oma tööd edasi nendel samadel põhimõtetel, millega olen sinna läinud,» lausus ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles