Hiina kunagine mõjuvõimas poliitik on kaotamas kohta poliitbüroos

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hiina kunagine mõjuvõimas poliitik Bo Xilai on kaotamas kohta ka kommunistliku partei poliitbüroos, seltsimehe liikmesus on peatatud, edastas eile riiklik uudisteagentuur Xinhua.

Xinhua andmetel kahtlustatakse meest «tõsistes distsipliinirikkumistes», mis tavaliselt viitab taoliste uudiste puhul korruptsioonile, kuid seekord paistab asi muus olema.

Xinhua ei täpsustanud koheselt muid asjaolusid, kuid teatas hiljem eraldi uudisnupus, et Bo naist Gu Kailaid ja viimase koduabilist uuritakse seotuses Suurbritannia kodaniku Neil Heywoodi arvatava mõrvaga. Briti ärimees suri eelmise aasta novembris Chongqingis.

Hiina edelaosas asuva Chongqingi linna karismaatiline parteijuht Bo Xilai vallandati märtsis ametist pärast seda, kui tema lähedane nõunik veebruaris USA konsulaadis varjupaika palus.

Bo'd asus tollal asendama asepeaminister Zhang Dejiang, kes ühtlasi säilitas ka oma ministriportfelli.

Bo'd peeti oluliseks kandidaadiks riigi tippjuhtkonda, kuni veebruaris läks aselinnapea ning tema kauaaegne politseiülem Wang Lijun naaberlinnas Chengdus asuvasse Ühendriikide konsulaati, kust ta aga välja meelitati ja uurimise alla saadeti.

Samas liiguvad teooriad, et Bo võis oma järjekindla võitlusega korruptsiooni vastu koguda endale liialt vihamehi maffiaga seotud poliitikute ja ärimeeste hulgas.

Sel aastal toimuval Hiina kompartei 18. kongressil on oodata viimase kümnendi suurimat juhtkonnavahetust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles