Sotsiaalkomisjon lubab vea töötuskindlustuse seaduses parandada

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötukassa
Töötukassa Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Riigikogu sotsiaalkomisjon nõustus oma tänasel istungil õiguskantsleri ettepanekuga viia põhiseadusega töötuskindlustuse seadus, mis võib teatud juhtudel jätta töötu tööandja tegevuse tõttu hüvitisest ilma.

Sotsiaalkomisjon tõdes, et õiguskantsleri esile toodud probleem tõepoolest eksisteerib ja sellele tuleb leida lahendus.

«On selge, et tööd teinud ja töötuskindlustusmakseid maksnud inimene peab saama ka õiglase töötuskindlustushüvitise ja me kavatseme vajaduse korral seadust muuta nii, et õiglus jalule seataks. Tänane seadus võimaldab tekkida olukorral, kus töötajast sõltumatult puudub tal hiljem võimalus saada õiglast töötuskindlustushüvitist,» ütles sotsiaalkomisjoni esimees Margus Tsahkna.

Seadus jätab töötuskindlustusmaksu tasunud töötud täielikult ilma töötuskindlustushüvitisest või lubab hüvitist maksta oluliselt lühemal ajavahemikul, kui tööandja pole töötuskindlustusmaksu tasunud igal kuul. Seaduse järgi arvestatakse kindlustatule üks kuu kindlustusstaaži iga kalendrikuu eest, mil tööandja maksis kindlustatule töötasu, millelt pidas kinni töötuskindlustusmakse. Mõningatel juhtudel ei maksa tööandja töötajale töötuskindlustusmaksuga maksustatavat tasu välja mitte igal kuul, vaid ühel kuul korraga mitme kuu eest.

«Lõpliku seisukoha põhiseaduse vastuolu kohta langetame pärast järgmisel nädalal toimuvat riigikogu põhiseaduskomisjoni istungit, kuid vaatamata sellele kavatseme tekkinud olukorra seadusandlikul tasandil lahendada,» kinnitas Tsahkna.

Põhiseaduskomisjon arutab teemat tuleval esmaspäeval. Õiguskantsleri ettepanek riigikogu täiskogus arutusel kolmapäeval, 18. aprillil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles